Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. November 10. 10:00, szombat | Helyi
Forrás: Csorna Kapuvár Szuperinfó

Középiskolai felvételi: fontos döntés előtt állnak a tanulók és a szülők

Középiskolai felvételi: fontos döntés előtt állnak a tanulók és a szülők

Nyílt napokon ismerkedhetnek a továbbtanulók a középiskolákkal.

Már az összes középfokú iskola nyilvánosságra hozta a 2019 szeptemberében induló osztályok listáját és a felvételi tájékoztatót. A középfokú iskoláknak, kollégiumoknak október 20-ig kellett nyilvánosságra hozniuk honlapjukon felvételi tájékoztatójukat. Ez tartalmazza az induló osztályok, tanulmányi területek listáját, a felvételi feltételeit (például hogy a jelentkezőknek meg kell-e írniuk januárban a központi felvételi tesztet, tartanak-e szóbeli felvételit), a pontszámítás szabályait.

A következő hetekben az intézmények nyílt napokat tartanak, hogy segítsék a tanulókat és szüleiket a döntésben. (Ezek időpontjait az Inforábaközön is megtalálják)

Hogyan lehet megtalál-ni a megfelelő középfokú iskolát?
Mire jó a nyílt nap? 

A 14 évesek zöme keveset tud az iskolarendszerről, a szülők dolgát pedig az intézményrendszer átszabása, az iskolák átnevezése és az új tantervek bevezetése nehezíti − érdemes tehát először annak utánanézni, melyik iskolatípus milyen képzést kínál a diákoknak.
A legnehezebb döntés előtt a szakképzésbe jelentkezők állnak: 14 évesen kell határozniuk arról, milyen szakmában szeretnének dolgozni, ezért érdemes őket minél több információval ellátni a különböző szakmákról.

Ha megvannak az iskola-választás fő szempontjai és a megfelelő iskolatípus − szakközépiskola, szakgimnázium vagy gimnázium, két tannyelvű, alapítványi, egyházi vagy magán, alternatív, sport- vagy művészeti iskola −, érdemes összeállítani a lehetséges intézmények listáját, és a későbbiekben csak ezekkel foglalkozni.

Az érdeklődési kör mellett a tanulmányi eredmények is szűkítik a lehetőségeket − van, ahová esélytelen bejutni négyesekkel, máshol a szóbelin az idegennyelv-tudást is tesztelik. Érdemes elővenni a bizonyítványt és az ellenőrzőt, és átnézni az utóbbi két év eredményeit, az általános iskolai jegyeket ugyanis az összes intézmény figyelembe veszi a felvételi kérelmek elbírálásakor.

Érdemes alaposan átböngészni a szimpatikus középiskolák Facebook-oldalát, honlapját és − ha van − Youtube-csatornáját, ezek ugyanis sok mindent elárulnak az iskola hangulatáról, a közösségi életről.
A legtöbb intézmény tart nyílt napokat, ahol a szülők és a jelentkezők órákat látogathatnak, megnézhetik a tantermeket, a sportlétesítményeket, és tájékoztató előadásokat hallgathatnak meg.
Nem szabad kihagyni ezeket a lehetőséget, érdemes minél több pedagógussal és tanulóval beszélgetni.
A nyílt napokon lehetőség szerint keressék fel az összes iskolát, amelyek számításba jöhetnek, mert megalapozott döntést csak úgy lehet hozni, ha minél több ismeretünk van az intézményekről.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:00, péntek | Helyi

Vadász nyári tábor gyerekeknek

Két turnusra lehet jelentkezni.

2024. Április 26. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi és május elsejei programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 26. 09:00, péntek | Helyi

A Castrum 9 versenyzője 7 érmet hozott haza a Diákolimpiáról

56 klub 612 versenyzője küzdött.

2024. Április 25. 16:00, csütörtök | Helyi

Pörgesd fel az agyad!

Bűnmegelőzési játék a farádi iskolában.