Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. Augusztus 10. 11:57, csütörtök | Bulvár
Forrás: mti.hu

Közönségdíjat nyert az 1945 San Franciscóban

Közönségdíjat nyert az 1945 San Franciscóban

Török Ferenc 1945 című történelmi drámája a kritikusok díja mellett a közönségdíjat is elnyerte a 37. San Francisco Zsidó Filmfesztiválon - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-vel csütörtökön.

A július 20. és augusztus 6. között megrendezett, rangos és a hosszát tekintve egyedülálló seregszemle 14 országból érkezett 65 alkotást mutatott be idén. A fesztivál központi ("centerpiece") filmjeként, teltházas vetítésen 1500 fős közönség előtt mutatta be a magyar alkotást Török Ferenc személyes részvételével a Castro moziban, ahol a publikum állva tapsolva ünnepelte az 1945-öt.
Korábban a tekintélyes kritikusokat tömörítő San Francisco Film Critics Circle is legjobb filmnek választotta Török Ferenc alkotását, a fesztivál szervezői szerdán pedig bejelentették, hogy az összesített közönségszavazatok alapján az 1945 nyerte el a legjobb filmet illető közönségdíjat is.
A film 1945 augusztusának egyetlen napján játszódik, témája a második világháború utáni újrakezdés a vidéki Magyarországon. Szántó T. Gábor novellájának filmes feldolgozása rendkívül erős színészgárdát vonultat fel: Rudolf Péter, Tasnádi Bence, Szabó Kimmel Tamás, Sztarenki Dóra, Angelus Iván, Nagy Marcell, Szirtes Ági, Szarvas József, Znamenák István és Nagy-Kálózy Eszter alakítják a fontosabb szerepeket.
A görög tragédiákat idéző, mindössze néhány óra leforgása alatt játszódó dráma helyszíne egy felbolydult kelet-magyarországi falu, ahol ezen a napon mindenki a jegyző fiának az esküvőjére készül. A forgatókönyvet Szántó T. Gábor írta a rendező közreműködésével, az operatőr Ragályi Elemér, a zeneszerző Szemző Tibor volt. Az 1945 a Filmalap és a Claims Conference támogatásával készült a Katapult Film gyártásában. Magyarországon április óta 30 ezren nézték meg.
Az 1945 világszerte szép sikerrel szerepel a fesztiválokon, korábban már közönségdíjat nyert a Berlinalén, Miamiban, Washingtonban és a budapesti Titanicon is, műsorra tűzte a nagy presztízsű edinburghi, majd a jeruzsálemi filmfesztivál is, ahol a Yad Vashem Intézet díját nyerte el. Csak Észak-Amerikában már 33 filmfesztiválra kapott meghívást, novemberben pedig az amerikai forgalmazó, a Menemsha Films New York-i és Los Angeles-i mozikban is műsorra tűzi az 1945-öt. A napokban megjelent a film amerikai előzetese is - olvasható a Filmalap közleményében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.