Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2016. Április 12. 07:47, kedd | Belföld
Forrás: mti

Közös képviselők egyesülete: problémát okoz a társasházakban a lakáshotelek működése

Közös képviselők egyesülete: problémát okoz a társasházakban a lakáshotelek működése

Egyre több társasházban okoz problémát a lakáshotelek szabályozatlan működése, a tulajdonosok eszköztelenek a garázda vendégekkel szemben - közölte a Magyar Közös Képviselők Egyesülete (Makke) az MTI-vel.

Az egyesület kifejtette: miközben az elmúlt években robbanásszerűen emelkedett Budapesten és a turisztikai szempontból kiemelt térségek nagyobb városaiban a szobaszállodák, más néven a lakáshotelek aránya, a vendégszám emelkedése egyre több társasházban átlépte a tulajdonosi közösségek tűrőképességének határát. Az egyesülethez beérkezett közös képviselői és tulajdonosi panaszok alapvető oka a lakáshotelek rendezetlen jogállása a társasházi közösségekben - tették hozzá.

Kiemelték: a kereskedelmi tevékenységet folytató tulajdonosok gyakran semmilyen szállásadáshoz kötött szabálynak nem felelnek meg, nem biztosítják a kötelező vendégregisztrálást és ellenőrizetlen a helyiségek higiéniai állapota. A szállásra érkezőket nem figyelmeztetik az alapvető együttélési szabályok betartására - ismertették.

A Makke szerint a közös tulajdonban esett károk helyreállítási költségeinek viselése is fontos probléma. Gyakran előfordul ugyanis, hogy mire egy társasházkezelő értesül a keletkezett károkról, az elkövetők már repülőgépen ülnek hazafelé. Ilyen esetben pedig a károkozók mentesülnek a kártérítés alól, a társasházi tulajdonosközösségnek pedig marad a helyreállítás és a bosszúság.

A Makke álláspontja szerint jogszabályi változások szükségesek ahhoz, hogy a tulajdonosi közösségek meghatározhassák, milyen feltételek mellett fogadják el lakáshotelek üzemeltetését a társasházakban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;