Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2020. Szeptember 22. 13:00, kedd | Helyi
Forrás: Kapuvár Önkormányzat

Lakossági fórumot tartanak Kapuváron a rendezési terv módosításáról

Lakossági fórumot tartanak Kapuváron a rendezési terv módosításáról

Írásban is lehet észrevételeket küldeni.

Kapuvár Városi Önkormányzat Képviselő-testülete módosítani kívánja a város rendezési tervét. A módosításokról lakossági fórumot tartanak.
A lakossági fórum megtartásának:
Helyszíne: Kapuvári Rábaközi Művelődési Központ
9330 Kapuvár, Győri út 2. (klub terem) (bejárat a Városháza felőli oldalon)
Ideje: 2020. szeptember 24. (csütörtök)
10.00 óra 1. sz. módosítás (Rendeltetési egységek korlátozása két kisvárosias lakótömbben)
10.15 óra 2. sz. módosítás (Vti településközpont vegyes terület HÉSZ módosítása)
10.30 óra 3. sz. módosítás (Iparterületen területfelhasználás váltása)
10.45 óra 4. sz. módosítás (Városközponti piac településközponti vegyes területének beépítési százalék növelése)

A településrendezési terv módosításával kapcsolatban észrevételét írásban legkésőbb 2020. október 2. napjáig levél útján (Kapuvár Polgármesteri Hivatal 9330 Kapuvár, Fő tér 1.), vagy elektronikus levélben fejlesztes@kapuvar.hu címre szíveskedjen elküldeni.

A módosítással érintett terület:

1. Kapuvár, Margit-híd utca és a Cseresznye sor által közbezárt kisvárosias lakóterület, valamint a városközponttól délre fekvő Kapuvár, Kossuth Lajos utca – Erzsébet királyné utca – 3582/6 hrsz-ú közterület – Vörösmarty utca által közbezárt kisvárosias lakóterület
2. Kapuvár településközponti vegyes Vti megnevezésű területei
3. Kapuvár keleti részén, a Győri úttól (85. sz. főúttól) északra fekvő ipari gazdasági terület
4. Kapuvár, városközpont piac, településközponti vegyes terület

A módosítás oka, célja:

1. A város területén a hatályos helyi építési szabályzat csak a kertvárosias lakóterületen korlátozza az egy telken elhelyezhető rendeltetési egységek számát (két rendeltetési egység a megengedett). A kisvárosias lakóterületek esetében a HÉSZ jelenleg nem szab határt az elhelyezhető rendeltetési egységek számának. A közelmúlt tapasztalatai azt mutatják, hogy a város területén megindult egy olyan kedvezőtlen tendencia, amely során korlátozás hiányában a kisvárosias lakóterületek telkei erősen túlépülnek. A túlépítés igen kedvezőtlen hatással van a környező területek mindennapi forgalmára, megterheli a közműhálózatot, parkolási gondokat okoz az adott terület környezetében. A túlépítés egyben kedvezőtlenül befolyásolja a város elvárt és jövőben kialakítani kívánt településképét. A két említett területen úgy döntött az önkormányzat, hogy korlátozza a rendeltetési egységek számát; a területeken legfeljebb 2 önálló rendeltetési egység lesz elhelyezhető (egy lakás és egy nem lakás célú).

2. Az önkormányzat Vti övezetben idősek otthonát szeretne létrehozni, ugyanakkor a hatályos HÉSZ a Vti övezetben csak oktatási, nevelési célú épületek elhelyezésére ad lehetőséget. Emiatt a HÉSZ e része kibővülne azzal, hogy szociális rendeltetésű épület is elhelyezhető ebben az övezetben.

3. Egy vállalkozás az említett területen kereskedelmi logisztikai központot szeretne építeni, ehhez szeretné kereskedelmi-szolgáltató gazdasági területbe (Gksz) átsorolni a hatályos tervben ipari gazdasági területként (Gip) szereplő földrészletet, ebben az önkormányzatnál is támogatásra talált.

4. A településközpontban lévő piacnál található étterem bővíteni szeretne, ekkor túllépné a hatályos tervben szereplő megengedett legnagyobb 60 %-os beépítettséget, ezért az önkormányzat meg kívánja emelni ezt a paramétert az OTÉK-ban előírt legmagasabb értékre, 80 %-ra ebben az övezetben.

A módosítás hatásai:

1. A városban tapasztalt túlépítési tendencia mérséklődése várható.
2. A módosítás után nem lesz akadálya az idősek otthona létrehozásának, amely a városi szociális ellátottság szempontjából fontos fejlesztés.
3. Az új logisztikai központ létesítésével új munkahelyek is létrejönnek; növekedhet a város gazdasági ereje.
4. A piac és környezete a városközpontban van, ezért itt indokolható nagyobb beépítési százalék megengedése, a városközpont sűrűsödése településszerkezeti szempontból sem hátrányos. Az étterem és a piac bővülése erősítheti a városi és térségi alapellátást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:00, szombat | Helyi

Milyen ügyeket intézhet a Pannon-Víz Zrt. telefonos ügyfélszolgálatán keresztül?

Gyors és kényelmes ügyintézés telefonon.

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.