Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2016. Június 16. 07:00, csütörtök | Helyi
Forrás: saját forrás

Lesz-e szúnyoggyérítés a Rábaközben?

Lesz-e szúnyoggyérítés a Rábaközben?

Már nagyon csípnek, de nálunk még nem permeteznek.

Június 13-án hétfőn vette kezdetét a központi finanszírozású országos szúnyoggyérítési program azokon a területeken, amelyeken a legtöbb vérszívó rovar található. A helyzetet és az elvégzett munkát ellenőrző szakértők, valamint magát a gyérítést végző szakemberek is készen állnak a munkálatok megkezdésére.- adta hírül a katasztrófavédelem még a hét elején.

A hír mellékleteként megjelent az első héten érintett települések listája, amin nem szerepelt egyetlen rábaközi település sem. Ezt többen is megosztották a Facebook-on, megfogalmazva azt a félelmüket, hogy kimaradunk az országos programból. Akik többet tartózkodnak kertben, a szabadban, azok tanúsíthatják, hogy rengeteg szúnyog keseríti meg az életünket. Éppen ezért kérdéssel fordultunk a katasztrófavédelem illetékeseihez, hogy számíthatnak-e a Rábaköz településein élők arra, hogy az országos programban sor kerül-e nálunk is a szúnyoggyérítésre? Kérdésünkre válaszolva Hajdú Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője azt a tájékoztatást adta, hogy Csorna térsége a program második hetében kerül sorra a tervek szerint.Fontos tudni, hogy az időjárás befolyásolhatja a kivitelezést, ezért az ütemtervek az időjárási körülmények (vihar, hőség) függvényében változhatnak.

A jövőben mi is figyelemmel kísérjük a heti ütemtervet. Fontos, hogy tájékoztassuk egyrészt a szabadban dolgozókat, programot tervezőket, hogy mikor könnyebbülhetnek meg. Másrészt, hogy az érintett területeken a méhészek időben értesítést kapjanak a munkálatok helyszíneiről és időpontjairól. A légi kivitelezés az esti órákban történik majd, míg a földi módszerrel történő munkavégzést naplementekor kezdik annak érdekében, hogy a szúnyoggyérítés hatékony legyen és minél kisebb kockázatot jelentsen a méhekre.

Az önkormányzatok a központi program mellett önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést, továbbá idén is van lehetőségük jelezni a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felé, ha településükön jelentős szúnyogártalmat tapasztalnak. A bejelentést a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok ügyfélszolgálati elérhetőségein tehetik meg. A beérkezett igényeket a szakértők megvizsgálják, és ha a helyzet azt indokolja, a település és környéke bekerül a központi gyérítési programba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 20:05, szerda | Helyi

Megdöbbentő fordulat a kapuvári kettős gyilkosság ügyében

Egy nő és egy kisgyermek vesztette életét.

2024. Május 15. 16:00, szerda | Helyi

Állásajánlat Csornán

Jelentkezzen!

2024. Május 15. 15:46, szerda | Helyi

Kettős gyilkosság Kapuváron

Anya és kislánya az áldozat.

2024. Május 15. 13:00, szerda | Helyi

Felújították a döri Katalin Otthon Időskorúak Gondozóházának villamos rendszerét

6,5 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatásból