Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2019. December 21. 11:01, szombat | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Letartóztatták a hírhedt MS-13 nevű bűnbanda 96 tagját New York államban

Letartóztatták a hírhedt MS-13 nevű bűnbanda 96 tagját New York államban

Pénteken összehangolt rendőrségi akció keretében New York államban letartóztatták a hírhedt MS-13 nevű bűnbanda 96 tagját - jelentette be péntek esti sajtótájékoztatóján Timothy Sini megyei ügyész.

A vádhatóság képviselője elmondta: a letartóztatottak ellen pénteken vádat is emeltek 77 rendbeli bűncselekmény, köztük törvénytelen fegyvertartás, gyilkossági összeesküvés, emberrablás, kábítószer-kereskedelem, zsarolás, illetve pénzmosás miatt. Mint fogalmazott: a New York városa melletti Long Islanden lévő Suffolk megyét sikerült teljesen megtisztítani e bűnszervezettől.

Az MS-13 nemzetközi bűnbanda, amelyet az amerikai igazságügyi minisztérium adatai szerint az 1980-as években alakítottak meg a Los Angelesben élő salvadori migránsok és leszármazottaik. A bűnszervezet Közép-Amerikában, Kanadában és az Egyesült Államokban aktív, és különös kegyetlenségéről vált hírhedtté. Neve: Mara Salvatrucha. A "Mara" San Salvador egyik utcájának a neve, "salvatrucha" néven pedig azokat a gerillákat illették, akik a salvadori polgárháborúban (1979-1992) a szélsőbaloldali Farabundo Martí Nemzeti Felszabadítási Frontban folytattak fegyveres harcot.

A Mara Salvatrucha bűnbanda ugyan az Egyesült Államokban sok helyütt van jelen, de elsősorban Kaliforniában, New Yorkban és Virginiában aktív.

Timothy Sini ügyész a pénteki sajtókonferencián elmondta azt is: 23 hónapig tartó nyomozás után nemcsak New Yorkban, hanem Kaliforniában és Salvadorban is letartóztattak bandatagokat. Összesen több mint 200 bűnöző kezén kattant a bilincs.

A letartóztatások során a rendőrök több kilogramm kokaint, fentanilt, kézifegyvereket, machetéket, és több mint 200 ezer dollárnyi készpénzt foglaltak le.

Donald Trump amerikai elnök a 2016-os választási kampányában külön kitért az MS-13-ra és fáradhatatlan harcot ígért ellene.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg

2024. Május 15. 07:52, szerda | Külföld

Giorgia Meloni: nem egyedül Magyarország mond nemet a migránsok szétosztására

Magyarország nem az egyetlen európai uniós tagállam, amely nemet mond a migránsok szétosztására, magukat sokkal európaibbnak valló nemzetek is ugyanezt teszik