Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Június 17. 17:34, vasárnap | Belföld
Forrás: Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója jelenti:

Magyar film nyerte a nemzetközi diákfilmfesztivált

Magyar film nyerte a nemzetközi diákfilmfesztivált

Szentpéteri Áron Láthatatlanul című rövidfilmje nyerte meg Tel-Avivban a diákfilmfesztivál nemzetközi versenyét.

Magyar sikerrel zárult szombat este a június 10-16-ig rendezett rangos diákfilmfesztivál, amelyen huszonnyolc ország negyvenhét alkotása közül a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem diákja, Szentpéteri Áron nyerte meg a versengést.

Szentpéteri Áron rendezése a cannes-i filmfesztiválon debütált a vizsgafilmek között, s egy találkozás története, amely az emberi kapcsolatok bizonytalan és láthatatlan határairól szól.

A magyar filmszakma izraeli elismertségét jelzi, hogy a fesztivál díszvendége volt Mundruczó Kornél, akinek három filmjét is levetítették, és két mesterkurzust is tartott, egyiket a Fehér Isten című film társforgatókönyv-írójával és szintén díszvendégével, Wéber Katával közösen.

Mundruczó Kornél elmondta, hogy nem először jár filmjeivel Izraelben, korábban helyi szakmai versenyeken vett részt és zsűrizett is Tel-Avivban, illetve Jeruzsálemben.

A diákok nemzetközi versenyében két magyar alkotás indult, a győztes film mellett komoly elismerést aratott Freund Ádám Földiek című műve is.

A diákfilmesek seregszemléjének zsűrielnöke, Mayan Cohen elmondta, hogy az itteni egyetemen jól ismerik a magyar alkotókat és munkásságukat, és fontosnak érezték meghívásukat és részvételüket a fesztiválon.

A tel-avivi magyar nagykövetség anyagilag is támogatta a művészek és alkotásaik eljutását a rendezvényre. Berényi László kulturális attasé bejelentette, hogy a tel-avivi magyar filmnapok felélesztését tervezik, amely a kortárs hazai alkotások izraeli bemutatásának újabb fóruma lehet, és tovább erősítheti a kultúra területén a kiváló gazdasági és politikai kapcsolatokat a két ország között.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során