Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Június 27. 13:00, hétfő | Helyi
Forrás: 24.hu

Március óta nem kapnak fizetést a csornai napelemgyár dolgozói

Március óta nem kapnak fizetést a csornai napelemgyár dolgozói

Hónapok óta üresek a parkolók, nincs munka, nincs pénz.

Még a márciusi fizetésüket sem kapták meg a csornai EcoSolifer Heterojunktion Kft. dolgozói – számoltak be a 24.hu internetes portálnak az elkeseredett munkások. A napelemgyár bukdácsolása nyolc éve tart, pedig nagy erők mozdultak meg az ügyében:

Az alapkőletételénél Áder János bábáskodott köztársasági elnökként 2014 szeptember 20-án. A projekt indulásakor, 2014-ben 1 milliárd forint egyedi támogatást ítélt meg számára a kormány. A napelemgyárat 1,9 milliárd forint uniós támogatásra érdemesítették. A 15 milliárd forint költségűre tervezett beruházáshoz az állami Eximbank Zrt. nyújtott kölcsönt 22,4 millió euró erejéig.
Négy év elteltével a napelemgyár még mindig nem készült el, mire a kormány másik bankja, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. vette át az EcoSolifer hitelezését úgy, hogy a kölcsön keretét 40 millió euróra emelte. A lépést azzal indokolták, hogy jelentősen megnőtt a kereslet a napelemek iránt, és megduplázták a tervezett gyártókapacitást.

A hvg.hu információja szerint az uniós pénzekkel kapcsolatban az EU csalás elleni hivatala, az OLAF vizsgálatot kezdett.
Annyira nem volt rendben a projekt, hogy a magyar hatóságok is foglalkozni kezdtek vele: a gazdasági tárca még 2016-ban szabálytalansági vizsgálatot indított. Azt azonban, hogy milyen szabálytalanságot találtak, öt év elteltével sem hozták nyilvánosságra. A DK-s Vadai Ágnes írásbeli kérdésére a minap azzal kerülte meg a konkrét választ Latorcai Csaba miniszterelnökségi államtitkár, hogy az elsőfokú döntés ugyan megszületett, de a jogorvoslati határidő még nem telt el, azaz nem jogerős még a határozat.

A gyárat végül 2020 decemberében adták át, az eseményen Palkovics László innovációs és technológiai miniszter mondott beszédet. A beruházás addigra 18,9 milliárdosra duzzadt, az állami támogatás összege pedig meghaladta a 2 milliárd forintot. Hat évvel a projekt elindítása után megkezdődött tehát a termelés Csornán, arról azonban, hogy milyen eredményt hozott az első teljes üzleti év, nincs információ, a tavalyi év gazdálkodásáról a mérlegbeszámoló nem található az Igazságügyi Minisztérium adatbázisában.

Az Opten adatbázisa szerint a 2020-as évre bő 1,7 milliárd forint veszteséget könyveltek el. A cégdokumentumokból ugyanakkor az látszik, hogy a NAV-val meggyűlt az EcoSolifer baja, a Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatóság az idén június 10-én végrehajtási eljárást rendelt el.

Az látható, hogy a gyár körül hónapok óta nincs mozgás, nem parkolnak a dolgozók autói a szokott helyen, szállítójárművek sem forgolódnak a telepen. Az egyik dolgozó elmondása szerint húsvét előtt kezdődtek a gondok, április 12-én megjelent közöttük az igazgató azzal, hogy nyilván észlelték, nem érkezett meg a fizetésük, de reméli, két héten belül rendeződik a helyzet. Rosszkor jött a hír, sokak számára lőttek az ünnepi nagybevásárlásnak, de úgy gondolták, két hét még belefér.

A dolgozók folytatták a munkát, de ahogy telt az idő, egyre többen kérdezték, miből fizessék a rezsit, a lakástörlesztést, a bejárás költségeit. A 24.hu forrásai szerint május 8-án többeket igazolt fizetett távollétre küldtek, majd hamarosan értesítést kaptak, hogy a helyzetre tekintettel két napon belül el kellene dönteniük: fizetetlen szabadságra mennek, vagy közös megegyezéssel felmondanak. Még aznapra összehívtak egy gyűlést, ahol a dolgozók jelezték, nem kérnek a fizetetlen szabadságból, más opciót várnak a cégvezetéstől. „Pár nap múlva jött egy üzenet, hogy állásidőre vagyunk küldve határozatlan időre, amit majd fizetnek valamikor. Most ott tart a dolog, hogy háromhavi bérrel vannak elmaradva” – tudta meg a 24.hu az egyik érintettől.

A dolgozók tanácstalanok, az állásidő alatt eddig nem jutottak pénzhez, nincs információjuk arról, újra elindul-e a gyár, és ha igen, mikor. Vagyis mennyi időt kellene kihúzniuk pénz nélkül, hozzájutnak-e egyáltalán a járandóságaikhoz, várjanak-e tovább, vagy tényleg érdemesebb felmondani. Akadtak olyanok, akik már fel is mondtak, de ők sem jutottak a pénzükhöz, igaz, legalább van másik munkahelyük, ahonnan kapnak fizetést.

Az Inforábaköz a cég dolgozóitól úgy értesült, hogy a gyárban nem napelemeket, hanem napelemhez szükséges részegységeket gyártottak. Már amikor egyáltalán gyártottak valamit, mert érdemi folyamatos termelés nem volt. Mivel a gyárnak nem voltak vevői, mintadarabokat gyártottak, és ezt a termelést úgynevezett teszt-termelésnek hívták. Az elkészült mintadarabokat reménybeli vevőknek szállították ki, de a gyár megrendelést nem kapott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 09:00, kedd | Helyi

Átadták a Csornai Járásbíróság felújított épületét

Az épületben 1928 és 1976 között már működött bíróság.

2024. Április 22. 16:00, hétfő | Helyi

Az elmúlt héten 63 eseményhez vonultak a megyei hivatásos tűzoltó egységek

A 16. héten történt.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A Kerényi György Művészeti Iskola felvételi tájékoztatója

Három tanszakon: zene, képzőművészet, néptánc várják a jelentkezőket.

2024. Április 22. 09:00, hétfő | Helyi

Milyennek látják a hazai közlekedési kultúra színvonalát az autóbusz-vezetők?

Online felmérés több mint tízezer dolgozó körében.