Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2021. Október 18. 15:42, hétfő | Belföld
Forrás: Inforábaköz

Márki-Zay Péter nyerte az ellenzéki előválasztást, ő lesz az egyesült ellenzék miniszterelnök-jelöltje

Márki-Zay Péter nyerte az ellenzéki előválasztást, ő lesz az egyesült ellenzék miniszterelnök-jelöltje

Márki-Zay Péter győzelmi beszéde a cikkben videóban.

2020. december 20-án megállapodás született hat magyar ellenzéki párt (DK, Jobbik, LMP, MSZP, Momentum, Párbeszéd) között a 2022-es országgyűlési választáson történő együttműködésről. Ennek tartalma, hogy a választáson közös listát és mind a 106 választói körzetben közös jelöltet állítanak, valamint hogy a jelölteket, és a miniszterelnök-jelölt személyét előválasztáson fogják eldönteni. Az előválasztás első fordulójában megválasztották minden választókerületben azt az ellenzéki jelöltet, aki a fideszes jelölt kihívója lesz. Az öt miniszterelnök-jelölt közül (Dobrev Klára, Fekete-Győr András, Jakab Péter, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter) az első fordulóból a legtöbb szavazatot kapott három jelölt: Dobrev Klára, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter jutott tovább ebben a sorrendben. A két forduló között Karácsony Gergely visszalépett Márki-Zay javára, így két jelöltre lehetett szavazni október 10-16 között személyesen a szavazósátrakban vagy online.
Vasárnap este az Országos Előválasztási Bizottság kihirdette a végeredményt. Minden várakozást felülmúlóan a két fordulóban összesen több mint 800 ezer szavazó vett részt.
A miniszterelnök-jelölti előválasztás hivatalos végeredménye:
1. Márki-Zay Péter: 371 560 szavazat (56,7 százalék)
2. Dobrev Klára: 283 677 szavazat (43,3 százalék).

Márki-Zay Péter győzelmi beszéde:
A linkre kattintva a Facebook-on is megnézhető

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.