Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2022. Június 12. 06:00, vasárnap | Belföld
Forrás: mti/fotók: MTI/Illyés Tibor

Megemlékezett a Hableány sétahajó kiemeléséről a TEK

Megemlékezett a Hableány sétahajó kiemeléséről a TEK

Megemlékezést tartott szombaton, a Hableány sétahajó kiemelésének harmadik évfordulóján Budapesten a Terrorelhárítási Központ (TEK).

A tragédia helyszínének közelében, a Margit-híd pesti hídfőjénél felállított emlékműre Hajdu János főigazgató koszorút helyezett el, majd a kollégáival együtt főhajtással emlékezett meg az áldozatokról.

A Hableány 2019. május 29-én este néhány másodperc alatt süllyedt el a Duna belvárosi szakaszán, a Parlament és a Margit-híd között, miután egy jóval nagyobb vízi jármű, a Viking Sygin nekiment és felborította. A szállodahajó kapitányát a vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó gondatlan veszélyeztetésével, valamint segítségnyújtás elmulasztásával vádolja az ügyészség.

A sétahajón utazó 33 dél-koreai turistából hetet sikerült kimenteni. A tragédiában a kétfős magyar személyzet is életét vesztette. A legfiatalabb utas 6 éves, a legidősebb 71 éves volt. Egyiküket azóta sem találták meg, eltűntként tartják nyilván.

A roncsokat hajódaruval tudták csak felhozni a víz alól. Az előkészületet a TEK koordinálta, a kiemelés 7 óra elteltével ért véget. A holttesteket még ezt megelőzően sikerült felszínre hozni - idézte föl az akkor történteket egy pénteki rendezvényen Hajdu János. A főigazgató szerint egy ilyen esetnél a világon kevesen lennének képesek olyan gyorsan a helyszínre érni, ahogy a magyar szakemberek a tragédia estéjén szolgálatba álltak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során