Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. December 03. 15:01, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Meghosszabbítják a Tisztítsuk meg az országot! projekt első ütemét

Meghosszabbítják a Tisztítsuk meg az országot! projekt első ütemét

Magyarország számára kiemelt cél a környezet védelme, hiszen mindannyian tisztább környezetet szeretnénk.

A kormány által elindított Tisztítsuk meg az országot! projekt az illegális hulladéklerakás elleni küzdelem kiemelkedő programja, amelyben 2020-2022 között négy ütemben kerül sor a közforgalmú területek megtisztítására - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) csütörtökön az MTI-vel.

Az elmúlt hónapokban a MÁV Zrt., a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a Pilisi Parkerdő Zrt. és az Országos Vízügyi Főigazgatóság, valamint 8 település - Csepel, Kaposvár, Esztergom, Monor, Kapuvár, Balatonfőkajár, Füzér, Sümeg - közreműködésével összesen 9000 tonna illegális hulladékot számoltak fel.

A közlemény idézte Boros Anitát, az ITM építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkárát, aki elmondta, nagyon népszerű a HulladékRadar applikáció, amelynek a segítségével bárki bejelentheti az illegális hulladéklerakóhelyeket. Már több mint 10 000 regisztrált felhasználója van az applikációnak és több mint hatezer bejelentés érkezett. Ezek száma a hidegebb idő beköszöntével sem csökkent jelentősen - tette hozzá.

Az államtitkár kiemelte, hogy a projekt részeként meghirdetett felhívásra folyamatosan érkeznek a pályázatok a környezetszennyező és egészségi kockázatokat hordozó illegális hulladéklerakók felszámolására.

Közölte, a civil szervezetek a köztulajdonban álló, már megtisztított terület őrzésére, illetve a nagyobb területeken elszórtan fellelhető, nagygépi munkálatokat nem igénylő hulladéklerakók felderítésére és felszámolására pályázhatnak, a gazdálkodó szervezetek a köztulajdonban álló, kezelésükben lévő területek megtisztítására, az egyházi jogi személyek pedig a kezelésükben vagy tulajdonukban álló területen található illegális hulladékok összegyűjtésére és elszállítására adhatnak be pályázatot. A felsoroltak pályázhatnak ingatlanvédelmi rendszer, így sorompó, kamera kialakítására is.

A kormány a járványhelyzet miatt meghosszabbította a jelentkezési határidőt, hogy minden érintett be tudjon kapcsolódni az országos akcióba, emellett új befejezési, teljesítési dátumot is meghatározott, így az abban részt vevő szervezetek 2021. kora tavaszáig zárhatják le a programokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.