Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Október 30. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Megint lecsaphat a jegybank - a forint már szenved

Megint lecsaphat a jegybank - a forint már szenved

Gyengüléssel kezdte a hetet a forint, egy óra körül csaknem 286-os szinten jegyezték az eurót. Az XTB szakértője a Gazdasági Rádiónak azt mondta,a magyar jegybank kedden tovább vághatja az alapkamatot, szerinte ennek az előjele látható a devizapiacon. Az olaj árát eközben az amerikai partoknál pusztító Sandy hurrikán emelheti.

A londoni elemzői konszenzus is azt támasztja alá, hogy holnap újabb 25 bázispontos kamatcsökkentésről dönthet a jegybank monetáris tanácsa. Az XTB brókercég piaci elemzője is erre számít főként azért, mert ismét a négy külsős tanácstag kezében lehet a döntés, és mert az általános várakozás szerint év végére 6 százalék lesz a most 6,50 százalékos alapráta.

Balogh Balázs szerint a forint piacán is beárazták a kamatcsökkentést a befektetők, ennek köszönhető, hogy gyengül a hazai deviza. Ma reggel az euróval szembeni jegyzés 282-283 között volt, egy óra körül pedig már 285 forinton jegyezték a közös valutát. Nem segíti a forint pozícióját az sem, hogy az IMF-hiteltárgyalásokkal kapcsolatban legközelebb november 7-e után lehet tisztán látni, akkor közli az Európai Bizottság, hogy elfogadhatónak tartja-e a jövő évi költségvetési kiigazításokat. Ekkor tehát még mindig nem várható érdemi új hír a megállapodásról. Az elemző úgy véli: nem valószínű, hogy az Európai Bizottságnak komoly problémája lesz a kiigazításokkal, és arra számít, hogy ezt követően megnyugodnak a kedélyek, jövőre pedig jöhetnek a megállapodáshoz vezető újabb érdemi lépések.

Az euró is tovább gyengül
A múlt héten az általános nemzetközi hangulatromlás az euró-dollár grafikonján is jól látszott, a középárfolyam pénteken enyhén ugyan emelkedett a vártnál jobb amerikai GDP-adatra, de ma délelőtt ismét az 1,29-es gyengébb szint környékén mozgott. A szakértő a hét további részére a folytatódó nemzetközi hangulatromlás miatt további eurógyengülésre számít.

Sandy drágíthatja az olajat
Erős szinteken van a kőolaj jegyzése, és nem kizárt, hogy a Sandy névre keresztelt hurrikán miatt tovább drágul a Brent. Balogh Balázs arra számít, hogy akár 115 dollárig is emelkedhet a mostani 109 dollár körüli árfolyam. A délelőtti órákban három vállalat is bejelentette, hogy csökkenti vagy teljesen le is állítja a New Jersey-ben lévő finomítók termelését, miután az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ tájékoztatása szerint a szupervihar holnap érheti el a szárazföldet. Az elemző szerint a legkritikusabb esetben a héten maximum 118 dollárig emelkedhet a Brent árfolyama.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk