Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2014. December 11. 11:38, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Megkezdődött a közép-európai államfői csúcstalálkozó Prágában

Megkezdődött a közép-európai államfői csúcstalálkozó Prágában

Közép-Európa közlekedési problémái, illetve energiabiztonsága a legfőbb témája annak a kétnapos visegrádi államfői csúcstalálkozónak, amely csütörtökön délelőtt kezdődött Prágában.

A csúcstalálkozón a négy visegrádi ország - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - valamint Ausztria és Szlovénia államfője vesz rész. Magyarországot Áder János köztársasági elnök képviseli.
A cseh államfők székhelyén, a prágai Hradzsinban a magas rangú külföldi vendégeket Milos Zeman cseh köztársasági elnök üdvözölte.
A csütörtöki plenáris tárgyalások középpontjában a közép-európai közúti, vasúti, légi és vízi közlekedés fejlesztésének kérdései, valamint általánosságban a visegrádi országok, illetve Ausztria és Szlovénia közötti együttműködési lehetőségek állnak.
A tárgyalások várható eredménye prágai források szerint egy vízió felvázolása lenne arról, hogyan képzelik el az államfők Közép-Európa közlekedési infrastruktúráját 2020 után. Ez a vízió felhasználható lenne a régió közös stratégiájának kialakításában az Európai Unióval folytatandó tárgyalásokon az 2020 után megépítendő közlekedési hálózatokról.
"A közlekedés olyan ügy, amely gazdasági szempontból minden területet érint" - mondta Hynek Kmonícek, a cseh államfő külpolitikai főtanácsadója.
A találkozóhoz időzítve a Prágai Várban csütörtökön délután kiállítás nyílik a Duna-Odera-Elba csatorna megépítésével kapcsolatos elképzelésekről és tervekről. Az államfők részt vesznek a kiállítás megnyitóján.
A cseh köztársasági elnök csütörtökön este a Hradzsinban vacsorát ad külföldi vendégei tiszteletére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg

2024. Május 15. 07:52, szerda | Külföld

Giorgia Meloni: nem egyedül Magyarország mond nemet a migránsok szétosztására

Magyarország nem az egyetlen európai uniós tagállam, amely nemet mond a migránsok szétosztására, magukat sokkal európaibbnak valló nemzetek is ugyanezt teszik