Városlista
2024. június 15, szombat - Jolán

Hírek

2024. Június 09. 19:00, vasárnap | Helyi
Forrás: HVG

Mi lesz a kidobott PET-palackok és régi tévék sorsa?

Mi lesz a kidobott PET-palackok és régi tévék sorsa?

A HVG kisfilmje egy hulladékfeldolgozóban.

Miért tart többre egy ósdi katódsugárcsöves tévét a ledkijelzős csodáknál egy hulladékkezelő? Hányszor lehet visszaforgatni egy PET-palackot? És egy sörösdobozt? Mennyi bálázott műanyaghulladékot tud egy nap alatt felpakolni egy igazán elhivatott targoncás? Lessen be a hulladékfeldolgozás kulisszái mögé!

Évente 2,9 milliárd tonna hulladék keletkezik Európa-szerte, aminek átlagosan közel a felét már újrahasznosítják az uniós tagállamok. Magyarország a maga nagyjából egyharmados arányával a középmezőny végén kullog. Vagyis van még hova fejlődni.

No, nem mintha nem adna elég munkát ez a mennyiség: egy nap alatt egy egész kerületnyi hulladékot is meg kell mozgatni egyetlen targoncásnak az ALTEO-leányvállalat FE-Group Zrt. telephelyének udvarán.

De mi lesz a kidobott tévénkkel (és kartoncsomagolásukkal), vagy kiszolgált hajszárítónkkal? Hogyan fordul vissza a használatba a fólia, a PET palack? Mit kezdenek a cégnél a kiürült fém italos dobozokkal, miként dolgozzák fel a kidobott könyveket vagy épp a megsemmisítésre szánt céges iratokat? Ebben a videóban nyerhet bepillantást a hulladékfeldolgozás kulisszatitkaiba:

A HVG cikke és kisfilmje

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 15. 09:00, szombat | Helyi

Vegyszeres gyomirtást végez a MÁV a szanyi vasútállomásnál

Felhívás

2024. Június 14. 16:00, péntek | Helyi

Földalatti munkavizsgát rendeztek kutyáknak Göbös-majorban

Kotorékkutyák versenye

2024. Június 14. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?