Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2017. Augusztus 23. 10:00, szerda | Helyi
Forrás: Csornai Múzeum

Mindent a szemnek, mindent a kéznek

Mindent a szemnek, mindent a kéznek

Tapintható tárlat augusztus huszadikán a csornai múzeumban.

Államalapításunk ünnepe alkalmából, augusztus 20-án immár negyedik alkalommal került megrendezésre a csornai múzeum tapintható tárlata a „Mindent a szemnek – mindent a kéznek” kiállítás-sorozat részeként. A múzeumlátogatók a tárlatvezetések során részesei lehettek egy olyan időutazásnak, melynek során a kiállított tárgyakat, emlékeket közvetlenül megismerve, közösen elgondolkodhattak az idő különös természetén. Mi az idő, hogyan tapasztalhatjuk meg, s vajon megállhat-e az idő? Hogyan őrződik meg a múlt az emlékezetben és hogyan örökítődik meg a jövő számára? Hogyan él tovább a népművészet, hogyan múlik az ember életének személyes ideje a születéstől az eszmélésen át a felnőtté válásig? Mi az ami eltűnik, mi az ami tovább él, vagy akár örökkévaló?

A látogatók különleges, állandó kiállításokon nem látható tárgyakat, dokumentumokat ismerhettek meg például a Premontrei Rend élő történelméből, a II. világháború vészterhes idejéből, valamint a múzeum létrejöttének időszakából. Emellett olyan emberi sorsokkal is megismerkedhettek, mint a múzeumalapításban elévülhetetlen érdemeket szerzett néptanító, Beősze Antal, akinek életútja példaértékű a jelen és a jövő számára is.

A kiállítás kísérletet tett az időnek, ennek a megfoghatatlan jelenségnek a megjelenítésére, s látogatók a régmúlt és a közelmúlt kézzel fogható emlékein, valamint a hozzájuk kapcsolódó emberi történeteken keresztül szembesülhettek a mulandósággal és állandósággal, a változó, sokszor rohanó, máskor pedig egy pillanatban örökre megállt idővel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 13:00, szombat | Helyi

Sárkány Maraton a Szigetközi Állatvédő Liga támogatására

Időpontváltozás! Részletek a cikk végén!

2024. Április 20. 09:00, szombat | Helyi

Milyen ügyeket intézhet a Pannon-Víz Zrt. telefonos ügyfélszolgálatán keresztül?

Gyors és kényelmes ügyintézés telefonon.

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?