Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. Február 27. 07:00, kedd | PR
Forrás: Infogyőr

Mínusz 196 fokon őrzik a sejtjeinket

Mínusz 196 fokon őrzik a sejtjeinket

A mélyfagyasztott minta szállítása

A levett sejteket mélyfagyasztva tárolják egyes orvosi beavatkozásokhoz, lombikprogramhoz egészen a felhasználásig. A beültetésre nem került vagy a megtermékenyült embriókat egy speciális, fagyasztás során a jégkristályok képződését megakadályozó oldatban helyezik el, ez lehet akár több éves távlatra is megoldás. Gyakran megesik, hogy nem abban az intézményben használják fel az embriókat, ahol levették, vagy tárolják őket, de az is lehet, hogy a szülőpár időközben elköltözött, így át kell szállítani a mintákat a felhasználás helyére, egyik intézményből a másikba. Ehhez speciális edényre és szakértelemre van szükség, hogy a mélyfagyasztott minták semmi esetre se szenvedjenek kárt az utazás alkalmával. Minden esetben a kiadó labor biológusa helyezi át tárolóedényből a szállítóedénybe a -196 Celsius fokos folyékony nitrogénben tárolt sejteket, célba érés után ezt szintén hozzáértő specialista, az átvevő intézet biológusa veszi ki.

A mintával a szállítást végző szakemberek semmilyen körülmények között nem érintkeznek. Veszélyes anyag a folyékony nitrogén, azzal óvatosan kell bánni, így a szállításnál nem folyékony nitrogén, hanem nitrogéngőz kerül felhasználásra. A mélyfagyasztott minta csak az erre a célra külön gyártott és megfelelően validált (dry shipper) edényben szállítható. Egy vapor anyag szívja fel a folyékony nitrogént az edényben, amelynek folyamatosan kiengedett gőze a kívánt hőfokot biztosítja. Nem lehet légmentesen lezárni a dry shippereket, a nitrogén párolgása miatt ugyanis felrobbannának, folyamatosan engedik ki magukból a nitrogéngőzt a járműbe vagy a levegőbe. Ez nem mérgező, de körültekintőnek kell lenni szállításukkor.

A szállítóedények tartályát úgy tervezték, hogy számos körülménynek ellenálljon, két fala közötti vákuum biztosítja a szigetelést, nem készülhet olyan anyagból, ami a nitrogénnel kölcsönhatásba lépbe törékennyé válik. Amennyiben a lezárt tér megsérül, az edényt szükséges kicserélni. A szülőpárnak érdemes a kiadó és a befogadó intézménnyel egyeztetnie a váltást a mélyfagyasztott minta szállítását megelőzően. A TamTraCo-nál kerül leegyeztetésre, hogy mikor viszik és hozzák a szállítmányt, amelyről a szülőpárt is értesítik. A szállításnak a mélyfagyasztott minták esetében nincs időkorlátja, az utazás alatt fellépő esetleges baleset növelheti a minta sérülésének kockázatát, így a legoptimálisabb útvonalat tervezik meg a szállítást egyik intézményből a másikba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 27. 14:33, szerda | PR

Az állítható magasságú íróasztal: kulcsod a tökéletes ergonómiához

Megvetted már a legkényelmesebb irodaszéket, de még mindig gyakran fáj a hátad? Lehet, hogy itt az ideje átgondolnod azt is, hogy milyen íróasztalhoz ülsz le minden egyes nap.

2024. Március 12. 10:01, kedd | PR

Hogyan legyünk produktívak

Bevált stratégiák

2024. Március 12. 09:53, kedd | PR

Érzelmi intelligencia a vezetői munkában

Milyen egy érzelmileg intelligens vezető?

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről