Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2018. Április 07. 09:00, szombat | Helyi
Forrás: Rábaköz Infó Magazin

Mit válaszoltak a megkérdezettek a napelemgyárral kapcsolatos kérdéseinkre?

Mit válaszoltak a megkérdezettek a napelemgyárral kapcsolatos kérdéseinkre?

Mielőtt elolvassa, tippeljen!

A Rábaköz Infó Magazin márciusi számában hosszabb cikkben foglalkoztunk a csornai napelemgyár történetével, amit az Inforábaköz portálon is közzétettünk.. Felidéztük 2011 nyarát, amikor Áder János és Gyopáros Alpár Győrben tartott sajtótájékoztatójukon bejelentették a gyár építését. 2014-ben Áder János tette le az alapkövet Haidegger Ákossal, az Ecosolifer Modulgyártó Kft tulajdonosával és ügyvezetőjével. 2016 májusában befejeződött a gyár építése. Mégsem lett sikertörténet. A beígért 220 munkahely és a százmilliós önkormányzati adóbevételek csak hiú álomnak bizonyultak. Immár két éve üresen áll a gyár, a beruházás útját korábban szorgosan egyengető fideszes politikusok széttárják a kezüket, hogy nekik tulajdonképpen ehhez semmi közük, ez egy magánberuházás. Már amikor egyáltalán mondanak valamit.

Múlt havi cikkünket így fejeztük be:
A kormánypárti politikusok hatékony támogatása nélkül nem kaphatott volna csaknem tíz milliárdot több jogcímen ez a beruházás, és az ő segítségük nélkül nem is fizették volna ki ezeket az összegeket olyan könnyedén valós teljesítés nélkül. 1.898.000.000 Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatás mellé felvettek valószínűleg csaknem 7.500.000.000 Ft kedvezményes hitelt, amit a jelek szerint nem törlesztenek. Legalábbis erre lehet következtetni a közérdekű adatigénylés elutasításából és a jelzálog bejegyzésekből. Ha felvettek csaknem kilenc és fél milliárd forintot, és építettek egy körülbelül másfél milliárd értékű csarnokot, akkor hova lett nyolc milliárd forint?

Mindezek miatt a következő kérdéseket küldtük el Áder János köztársasági elnöknek, Gyopáros Alpár országgyűlési képviselőnek és dr Bónáné dr Németh Katalin csornai polgármesternek:
Volt-e befolyása arra, hogy az Ecosolifer Kft projektje helyszínéül Csornát választotta?
Volt-e befolyása arra, hogy a csornai napelemgyár 1.898.000.000 Ft-ot kapott az Európai Unió forrásaiból, egymilliárdot az államtól és csaknem 7,5 milliárd Ft kedvezményes hitelkeretet az állami tulajdonú Eximbanktól?
Volt-e befolyása arra, hogy az Eu támogatást hiánytalanul kifizették?
Felvette-e az Eximbank teljes 7,5 milliárd forintos hitelkeretét az Ecosolifer? Törleszti-e a cég a felvett hitelt?
Mi lesz a lassan 2 éve üresen álló épület sorsa?

A cikknek óriási visszhangja lett, ezért gondolom, az olvasók kíváncsiak arra is, hogy a megkérdezettek mit válaszoltak. Lapzártánkig ez az eredmény.
A Köztársasági Elnöki Hivataltól ezt kaptuk március 9-én:
Tisztelt Papp József úr! Köszönjük érdeklődését, a válasz megküldéséig szíves türelmét kérjük. Üdvözlettel: KEH Sajtóigazgatóság (azóta semmit)
Gyopáros Alpár országgyűlési képviselőtől: semmit
dr Bónáné dr Németh Katalin polgármestertől: semmit

Az egyetlen új fejlemény az ügyben, hogy március 28-án a csornai képviselő-testület rendkívüli ülésén Dani Richárd képviselő javasolta, hogy a testület vegye napirendre, hogy a napelemgyár melletti út, a Haidegger Ákos édesanyjáról elnevezett Biczák Gizella út kapjon új nevet, legyen ezután Közpénztemető út. A testület SZMSZ-ére hivatkozva a javaslatot nem tűzték napirendre, de a képviselő ígéretet kapott, hogy az áprilisi testületi ülésre előterjesztik a javaslatát.

Címkék: napelemgyár

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.

2024. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 18. 09:27, csütörtök | Helyi

Egy kapuvári férfi lett internetes csalás áldozata

A kapuvári nyomozók megtalálták a tettest, vádat emelnek ellene.

2024. Április 17. 16:00, szerda | Helyi

Magyarkeresztúrról eltűnt férfit keresnek a rendőrök

A 45 éves férfi megtalálása érdekében a csornai rendőrök az állampolgárok segítségét kérik.