Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Február 26. 05:00, kedd | Bulvár
Forrás: MTI

Műanyagból nyert üzemanyaggal repül Sydney-ből Londonba

Műanyagból nyert üzemanyaggal repül Sydney-ből Londonba

Műanyagból nyert üzemanyaggal tervez elrepülni Ausztráliából Nagy-Britanniába egy brit férfi. Öt tonna hulladékból különleges eljárással 4500 liter repülőgépekhez alkalmas üzemanyagot állítanak elő Cessna 172 kisrepülője számára.

A 41 éves férfi - aki jelenleg Ausztráliában él - júliusra tervezett útjával fel akarja hívni a figyelmet olyan új technológiákra, amelyek környezetkímélők, egyúttal csökkenteni akarja valamelyest a világ műanyagszemetét. Üzemanyagának alapanyaga ugyanis nemzetközi szemétadakozásból jön össze: azok az országok szolgálnak vele, ahol a férfi leszáll majd pihenni és feltankolni repülőjét.
Az összegyűjtött műanyagszemét Dublinba kerül, ahol a Cynar nevű cég feldolgozza repülő-üzemanyag minőségével vetekedő dízelolajjá. Az eljárás egyfajta desztillálás, amely - a cég szerint - nem szennyezi a levegőt. A vállalat azt állítja, hogy üzemanyaga tisztább, mint a legtöbb repülő által használt, ráadásul olcsóbb az előállítása. Autókban már kipróbálták, de repülő még sosem szállt vele.
A légi útnak a tervek szerint 16 állomása lesz, a starthely Sydney, a végállomás London. Az útvonal Ausztráliától Ázsián át vezet Európába - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

Címkék: színes

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.