Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Január 12. 09:59, csütörtök | Helyi
Forrás: kormányportál

Önálló lehet a csornai és a kapuvári járás is

Önálló lehet a csornai és a kapuvári járás is

Megszületett a terv, 7 járás lehet a megyében, önálló csornai és kapuvári járással.

Remélhetőleg megszűnhet a félelem és a versengés a megye városai közt, hogy hol lehet önálló járás, "leértékelődik-e" egy-egy korábbi körzetközponti település. Persze ez még nem a végleges döntés, csak a javaslat, olyat már sokat láttunk az elmúlt másfél évben, hogy végszavazás előtt képviselői módosító indítványra teljesen újraírtak egy törvényt.
A jelenlegi javaslat szerint a Rábaközben a csornai és a kapuvári is önálló járás lesz, Csorna illetve Kapuvár székhellyel.
A következő időszak nagy kérdése, hogy mi lesz kistelepülések lakóival, hogyan tudják ügyeiket intézni, mennyire üresednek ki a kis falvak önkormányzatainak feladatai?

A Közigazgatásiés Igazságügyi Minisztérium közlése szerint a járások és járási (körzeti) kormányhivatalok a fővárosi és megyei kormányhivatalok szervezeti egységeiként kezdhetik meg működésüket 2013. január 1-jével. A terveket január 20-ig lehet véleményezni, a törvényjavaslat várhatóan 2012 februárjában kerül az Országgyűlés elé, a járási székhelyeket és illetékességi területet meghatározó kormányrendeletet pedig várhatóan június végén fogadja el a kormány.

A járások kialakításáról tavaly szeptemberben döntött a kormány, a közigazgatás átfogó átalakításának egyik fontos állomásaként. A cél olyan modern kori járások kialakítása, amelyek hozzájárulnak a mai közigazgatásnál alacsonyabb társadalmi költséggel, hatékonyabban és ügyfélközpontúan működő területi közigazgatás létrejöttéhez - hangsúlyozta a KIM.
Mint jelzik, a járási rendszer kialakításának szakmai előkészítését kutatóintézeti szakmai tanulmány előzte meg, a KIM a kutatási tapasztalatok, valamint az előzetes egyeztetések alapján alakította ki a járások számára vonatkozó javaslatát, amelyet egyeztetett a fővárosi és megyei kormányhivatalokkal.

Címkék: csorna, kapuvár

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 19:00, vasárnap | Helyi

Elkaszált élővilág, elkaszált jövő!

Színesítsük a kertünket háborítatlan védett természeti területekkel!

2024. Április 28. 16:00, vasárnap | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2024. Április 28. 13:00, vasárnap | Helyi

A közlekedésbiztonsági vetélkedőn egy család egy új autót nyer

Közlekedik a család.

2024. Április 28. 09:00, vasárnap | Helyi

Vegyszeres gyomirtás a Csorna-Pápa vasútvonalon

Felhívás