Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Január 31. 10:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Pannon-Víz Zrt

Ne dobjunk nedves törlőkendőt a WC lefolyóba!

Ne dobjunk nedves törlőkendőt a WC lefolyóba!

A nedves törlőkendők egyre több gondot okoznak csatornába kerülve.

A gyártók úgy fejlesztették ezeket ki az apró kis kendőket, hogy szálaik nagyon erősek legyenek. Ez a törlésnél nagy előny, de a WC-n lehúzva már súlyos gondok forrása lehet.

Az erős és vékony textil szálak gyakran elakadnak a csatorna vezetékekben, illesztéseknél, könyökcsöveknél, akár még az ingatlanon belül. Aki törlőkendőt használ, annak - 8-10 darab elakadt kendő most is biztosan van a csatorna bekötésében, hiszen tökéletesen sima cső csak elméletben létezik.

Ha pedig egy záporeső miatt felgyorsul az áramlás a csatornában, a rohanó víz ezrével ragadja magával a kis kendőcskéket, egészen a szennyvízátemelőig. Itt aztán a szivattyúk pörgésétől úgy összegabalyodnak, hogy akár 20-30 méteres „tengeri kígyóvá” állhatnak össze. Az extra terheléssel egy ideig birkóznak a hatalmas szivattyúk, aztán a motorvédő elektronika megálljt parancsol. Ha pedig nagy esőben leállnak az átemelő szivattyúk, az elöntéshez vezet. Mély fekvésű területek, utcarészek, térszint alatti helyiségek kerülnek víz alá a wc-n lehúzott kis kendőcskék miatt. Képünkön a Gyepszél úti szennyvízátemelő szivattyúiról lefejtett, összegabalyodott szálas anyag látható. Mondhatjuk úgy is, hogy sok-ezer törlés eredménye.

Sokan nem is tudják, hogy ezek a törlőkendők nem a csatornába, hanem a szemetesbe valók. A gyártók legtöbbször csak apró piktogramokkal felhívják ere a figyelmet. Diszkréten, egy apró kis köröcskében, egy áthúzott WC kagyló látható a csomagoláson.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 13:00, hétfő | Helyi

Néhány intercity vonat már kerékpárokat is szállít

Kerékpárosok, figyelem!

2024. Május 06. 09:00, hétfő | Helyi

Birdo - Az év madárfotósa pályázat

A madárfotósok kedvelt pályázata ismét várja a nevezéseket.

2024. Május 05. 16:00, vasárnap | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2024. Május 05. 13:00, vasárnap | Helyi

Nyári napközi Kapuváron

Jelentkezni a művelődési központban lehet.