Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2024. Január 19. 14:08, péntek | Belföld
Forrás: MTI

NGM: továbbra is óriási siker a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram

NGM: továbbra is óriási siker a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram

A magyar vállalkozások megerősítése és teljesítményük növelése érdekében a kormány 2023 végén arról döntött, hogy további 200 milliárd forintos keret biztosításával 2024. július 1-jéig meghosszabbítja a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken az MTI-vel.

Kiemelték, ezzel összességében 1200 milliárd forintot biztosít a kormány a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramon keresztül a gazdaság számára, amely az ország eddigi legsikeresebb hitelprogramjai közé tartozik.

A kormány döntésének köszönhetően az autóipari, élelmiszeripari, gyógyszergyártó, építőipari, logisztikai, illetve a turizmus-vendéglátás, a telekommunikációs szektorok és a zöld ipari átállás hazai szereplői 2024. január 15-től nyújthatják be kérelmeiket az újraindított Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram termékeire - idézték fel a közleményben.

A hitelprogram keretében a kormány rendkívül kedvező finanszírozást biztosít a vállalkozások számára, így a gazdasági szereplők 10 éves futamidejű hitel- és 5 éves futamidejű lízing termékekhez férhetnek hozzá, amelyek kamata forintban 5, euróban pedig akár 3 százalék is lehet.

A 200 milliárd forintnyi többletforrással újraindított, a korábbinál is kedvezőbb finanszírozási feltételekkel kínált hiteltermékek iránt ismét rendkívüli érdeklődés mutatkozik - írták a közleményben.

Ismertették, hogy a kereskedelmi bankoknál, a lízingcégeknél, vagy közvetlenül az EXIM Magyarországnál alig néhány nap alatt 88 darab új hitelkérelmet nyújtottak be a vállalatok, mintegy 122 milliárd forint értékben. A fokozott aktivitás rámutat, hogy a hazai gazdaság forrásigénye továbbra is magas, így a hitelprogram érdemben járul hozzá a növekedés helyreállításához, új beruházások és fenntarthatósági-, energiahatékonysági célú fejlesztések megvalósításához.

Hangsúlyozták, a kormány célja, hogy a hitelprogramon keresztül segítse a hazai gazdaság növekedésében kulcsszerepet játszó iparágakban tevékenykedő vállalatok megerősödését. A hitelprogram forrásai, a nemzetgazdasági szempontokat szem előtt tartva, a termelő és szolgáltató tevékenységhez kapcsolódó beruházásokra, a magyar vállalatok külföldi kifektetéseire, továbbá logisztikai, szállítmányozási és termelőeszközök finanszírozására használható fel.

A kormány célja, hogy az infláció visszaszorítását követően 2024-ben helyreállítsa a gazdasági növekedést. Ennek érdekében a bizalom erősítésével és az óvatossági motívum fokozatos oldásával helyre kell állítani a fogyasztást, tovább kell növelni a munkaerőpiaci aktivitást, valamint 25 százalék felett kell tartani a beruházások szintjét. A Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram is ez utóbbi cél eléréséhez járul hozzá. A 2023-ban elindított hitelprogram tavalyi, 1000 milliárd forintos keretét a vállalkozások teljes egészében lekötötték, a folyósított összeg pedig megközelíti a 800 milliárd forintot - tájékoztatott a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Címkék: gazdaság, hitelprogram

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során