Városlista
2021. december 2, csütörtök - Melinda

Hírek

2021. November 23. 16:00, kedd | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Szinte naponta hallunk halálos áldozatot követelő tüzekről az országban

Szinte naponta hallunk halálos áldozatot követelő tüzekről az országban

Odafigyeléssel megelőzhető a lakástüzek többsége.

Télen megemelkedik a lakástüzek száma. Az őszi-téli időszakban az emberek többet tartózkodnak otthon, fűteni, főzni kell és a szabadidős tevékenységeink nagy részét is otthon végezzük, ezek mellett az ünnepi dekoráció is hozzájárulhat a lakástüzek számának emelkedéséhez.

Győr-Moson-Sopron megyében tavaly 244 esetben, idén eddig (november 17.-ig) 239-szer hívták a tűzoltókat lakásokhoz, családi házakhoz tűzeset miatt. Kapuvárra és környékére tavaly 48 esetben, idén már 45-ször riasztották a tűzoltókat lakástüzekhez. A Rábaközben 2020-ban és 2021-ben is 4-4 ember szenvedett valamilyen sérülést az otthonában történt tűzeset során.

Pedig a lakástüzek többsége kis odafigyeléssel megelőzhető, ha odafigyelünk a környezetünkben található veszélyforrásokra.

Idén is többször előfordult, hogy nyílt láng - például a kazánból kicsapó láng, vagy kipattanó szikra okozott tüzet a pincékben, kazánházakban. Ezért fontos, hogy a fűtőeszközök közvetlen környezetébe ne tegyünk éghető anyagot, hiszen az könnyen lángra kaphat. (távolabb tegyük a begyújtáshoz használt papírt, gyújtóst, és ne a kandalló hőjével szárítsuk a kimosott ruhákat) Éghető padozatú vagy padlóburkolatú helyiségben a szilárd tüzelőanyaggal üzemeltetett tüzelőberendezés ajtaja elé fémből készült parázsfelfogót kell elhelyezni.

A fűtési rendszer hibáira is számos tűz vezethető vissza. A fűtőeszközöket évente egyszer tanácsos szakemberrel ellenőriztetni, ha szükséges, kitisztíttatni. Ezek az eszközök lánggal égnek, vagy hőt termelnek, meghibásodásukból lakástűz lehet.

Gyakori, hogy gyertyák, mécsesek használata okoz tüzet. A közelgő ünnepre olyan adventi koszorút válasszunk vagy készítsünk, amelyiken a gyertya alatt tűzálló alátét van, így akkor sem gyullad meg az asztalterítő, ha a gyertya leég. Mielőtt elhagyjuk a helyiséget, ahol a koszorút elhelyeztük, fújjuk el a gyertyát!

Szintén sok tüzet okoz az elektromos eszközök zárlata, a hálózat túlterhelése. A karácsonyi díszítéshez a fényfüzéreket csak megbízható helyen, műszaki üzletben vásároljuk meg. Ha valamilyen elektromos eszköz rendszeresen lecsapja a biztosítékot, ha a kábel, az elosztó, a hosszabbító sérült, esetleg deformálódott, ne használjuk.

Gyakori, hogy a sütés és a főzés vezet tűzhöz. Főzés közben állítsuk be a telefonunkon az időzítőt, így biztos, hogy nem felejtjük a tűzhelyen vagy a sütőben a készülő ételt.

A dohányzás miatti tüzek kialakulása is gyakori. Ne aludjunk el hamarabb, mint a cigaretta!

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a lakástüzek többsége valamilyen emberi tevékenységre vezethető vissza, oka sok esetben emberi mulasztás vagy gondatlanság.

Tűz esetén fontos a gyors helyzetfelismerés és reagálás. Ha a tüzet nem tudja eloltani, az épületet a lehető leggyorsabban hagyja el és kérjen segítséget a 112-es segélyhívón!

Talán egy kisebb tűzoltó készülék, vagy füstérzékelő nem a legelegánsabb ajándék, azonban életet menthet. Az egyedül élő idős emberek otthonába különösen tanácsos füstérzékelőt felszerelni, amely már a tűz keletkezésekor figyelmezteti őket a veszélyre. Kis anyagi ráfordítással sokat tehetünk biztonságunkért.

Címkék: lakástűz, tűz, tűzoltó

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 01. 16:00, szerda | Helyi

Pályázatot írt ki Bősárkány a település logojának megtervezésére

„Bősárkány 800 éves település” Bősárkány Nagyközség logópályázata

2021. December 01. 13:00, szerda | Helyi

Karácsonyi adománygyűjtő akció Rábatamásiban

2021. December 01. 09:00, szerda | Helyi

Két ismeretlen károkozó autóst keresnek

A rendőrség a lakosság segítségét kéri.

2021. November 30. 16:00, kedd | Helyi

Rövid türelmi idő után büntetni fogják a csapadékvíz szennyvízhálózatba vezetését

Januártól új technológiával szűri ki a Pannon -Víz az illegális csapadékvíz elvezetéseket.