Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2024. Március 15. 09:00, péntek | Helyi
Forrás: Hunyadi János Technikum/Eduline

Okleveles óvodai nevelő képzés indul a Hunyadiban

Okleveles óvodai nevelő képzés indul a Hunyadiban

Aláírták az erről szóló megállapodást.

A napokban írta alá a Soproni Egyetem rektora, Dr. Fábián Attila és a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar dékánja, Dr. Varga László illetve A Soproni Szakképzési Centrum kancellárja, Veress Ágnes az okleveles óvodai nevelő technikusképzés megvalósítását elősegítő együttműködési megállapodást.

2024. szeptembertől Soproni SZC Hunyadi János Technikumban, Csornán is is elérhetővé válik a képzés mind a nappali , mind a felnőttoktatás keretein belül.

A tervek szerint a technikumi képesítéssel rendelkező óvodai nevelők a diplomás óvodapedagógusok munkáját fogják segíteni.- írta meg korábban az Eduline.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) először júniusban állt elő a technikumi óvodai nevelés képzés tervezetével, amiről akkor Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke azt mondta: "Az 1960-as, 1970-es években volt olyan, hogy középfokú végzettséggel is lehetett óvónőként dolgozni. Nagyon úgy tűnik, hogy most ebbe az irányba megyünk vissza."

A technikumi szakma keretein belül a diákok amellett, hogy érettségit szereznek gyakorlatorientált szakmai oktatásban is részesülnek, ami az IKK szerint "az óvodai nevelők által ellátandó feladatokhoz szükséges kompetenciák elsajátítására fog irányulni." Az ötéves technikumi képzésben résztvevők az ágazati alapoktatást követően dönthetnek, hogy az óvodai nevelő szakmát vagy az ágazathoz tartozó másik, oktatási szakasszisztens szakmát választják.

Azok, akik már rendelkeznek érettségi vizsgával, mindössze két év alatt megszerezhetik a képesítésüket, a pedagógiai előképzettséggel rendelkezők számára pedig a szakma akár egy év alatt is elsajátítható.

"A technikumi oktatásban résztvevők minőségi oktatását szavatolja, hogy az óvodai nevelő szakma képzési tartalma több érintett felsőoktatási intézmény bevonásával került meghatározásra"- teszik hozzá, a szakma oktatását ugyanis okleveles technikusképzés keretében, felsőoktatási intézménnyel együttműködésben indíthatják az erre engedéllyel rendelkező intézmények.

Az óvodai nevelők a diplomás óvodapedagógusok munkáját fogják segíteni, velük együttműködve, érdemben tudnak majd részt venni az óvodások nevelésében és fejlesztésében, valamint az értelmi- és egészségfejlesztésüket szolgáló mindennapos nevelési tevékenységek elvégzésében. Ugyanakkor hozzáteszik, hogy az egyes nevelési feladatok megtervezése, megszervezése, valamint a magasabb szintű szakmai ismereteket igénylő feladatok ellátása továbbra is a felsőfokú végzettségű óvodapedagógusok feladata lesz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 19:00, vasárnap | Helyi

Elkaszált élővilág, elkaszált jövő!

Színesítsük a kertünket háborítatlan védett természeti területekkel!

2024. Április 28. 16:00, vasárnap | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2024. Április 28. 13:00, vasárnap | Helyi

A közlekedésbiztonsági vetélkedőn egy család egy új autót nyer

Közlekedik a család.

2024. Április 28. 09:00, vasárnap | Helyi

Vegyszeres gyomirtás a Csorna-Pápa vasútvonalon

Felhívás