Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Április 25. 13:04, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Ombudsman: túlságosan elhúzódhat a fogyatékossági támogatások odaítélése

Ombudsman: túlságosan elhúzódhat a fogyatékossági támogatások odaítélése

Szabó Máté ombudsman szerint elhúzódhat a fogyatékossági támogatások odaítélése: egy esetben a támogatáshoz szükséges állásfoglalást a szakhatóság az ügyintézési határidőt jelentősen túllépve, több mint öt hónap után adta ki, így a súlyos fogyatékossággal élő kérelmező addig nem kapta meg az őt megillető támogatást, és emiatt egy másik hivatalos ügyében sem tudott eljárást indítani.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében kiemelte: a súlyos fogyatékossággal élő támogatása az esélyegyenlőséget segítő, havi rendszerességgel járó pénzbeli juttatás, az a célja, hogy - az érintett jövedelmétől függetlenül - hozzájáruljon a súlyosan fogyatékos állapotból eredő társadalmi hátrányok mérsékléséhez. Hozzátették: folyósításáról a Magyar Államkincstár határoz a rehabilitációs szakigazgatási szerv szakhatósági állásfoglalása alapján.
Egy panaszos esetében azonban ez az állásfoglalás az ügyintézési határidőt többszörösen túllépve, több mint öt hónap alatt készült el - írták.
Kifejtették: a Magyar Államkincstár elnöke és a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgatója arról tájékoztatta Szabó Mátét, hogy a késedelem oka a megfelelő ügyintézői létszám és a tárgyi feltételek hiánya, és ezzel magyarázható a szakigazgatási szervek ügyhátraléka is.
Az ombudsman megállapította, hogy ez a helyzet a súlyos fogyatékossággal élő panaszost méltatlan körülmények közé kényszerítette. Az elhúzódó ügyintézés miatt nem kapta meg az őt megillető támogatást, és ez a késedelem hátráltatta abban is, hogy eljárást kezdeményezzen az ápolási díjával kapcsolatban, ugyanis ahhoz is szükség lett volna a szakhatósági állásfoglalásra - magyarázták.
Hangsúlyozták: a szakhatóság elhúzódó eljárásával a jogbiztonság követelményét, a tisztességes hatósági eljáráshoz való jogot, továbbá az emberi méltósághoz való jogot is sértette. Szabó Máté ezért felkérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy a nemzetgazdasági miniszterrel együtt vizsgálja meg a körülményeket, és intézkedjen a rehabilitációs szakigazgatási szervek személyi és tárgyi feltételeinek biztosításáról, hogy betarthatók legyenek az előírt határidők.

Címkék: Ombudsman-jog

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk