Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2015. December 16. 07:45, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Ötezer új lakás épülhet évente az áfacsökkentésnek köszönhetően

Ötezer új lakás épülhet évente az áfacsökkentésnek köszönhetően

Mintegy ötezer új lakást jelenthet évente az új lakóingatlanok forgalmi adójának csökkentése - mondta Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára az M1 csatornán kedden.

Tuzson Bence szavai szerint, ha az intézkedés következtében ötezer új lakás épül évente az országban, 5-10 ezer új munkahely jöhet létre, 100-120 milliárd forinttal bővülhet a gazdaság.

Arra a kérdésre, hogy az intézkedés segítheti-e a gazdaság kifehéredését is, az államtitkár úgy válaszolt: természetesen, ha a magyar családok olcsóbban juthatnak lakáshoz. "Öt százalékért már nem érdemes áfát csalni" - tette hozzá.

Az Országgyűlés kedden a jelenlegi 27 százalékról 5 százalékra csökkentette az új építésű lakóingatlanok forgalmi adóját a 2016-2019 közötti négy évre. A csökkentett áfakulcs a jövő év első napjától olyan lakásokra vonatkozik, amelyek hasznos alapterülete nem haladja meg a 150 négyzetmétert, továbbá olyan családi házakra is, amelyek hasznos alapterülete legfeljebb 300 négyzetméter. Az áfaszabályok értelmében újnak tekinthetők azok a már elkészült ingatlanok is, amelyek használatbavétele még nem történt meg, vagy a használatbavétel és az értékesítés között még nem telt el két év.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk