Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2015. Február 25. 16:00, szerda | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

Rendőrségi évértékelő Győr-Moson-Sopron megyében

Rendőrségi évértékelő Győr-Moson-Sopron megyében

Csizmadia Gábor rendőr dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány Győr-Moson-Sopron megye 2014. évi rendőri tevékenységét értékelte.

Dr. Halmosi Zsolt rendőr vezérőrnagy rendészeti főigazgató, országos rendőrfőkapitány-helyettes részvételével 2015. február 24-én tartották a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság évértékelő értekezletét.

Az értekezleten elhangzott, Győr-Moson-Sopron megye bűnügyi helyzete 2014. évben is stabil volt, kiemelt társadalmi veszélyességű, a lakosság széles rétegeit érintő illetve foglalkoztató bűncselekmények nem fordultak elő. A főkapitányság és szervei a közrend- és közbiztonság fenntartása mellett különös figyelmet fordítottak a kiemelt tárgyi súlyú, illetve az élet és testi épség elleni bűncselekmények elkövetőinek felderítésére. Győr-Moson-Sopron megye a lakosság létszámához viszonyítva az ország 6. legbiztonságosabb megyéje, a bűncselekmények mindössze 3,7 %-a történt a főkapitányság illetékességi területén. A felderített bűnesetek felét utazó bűnözők követték el. A közterületen elkövetett jogsértések aránya visszaesett, a bűncselekmény elkövetésén tetten ért elfogások száma nőtt.

Az elmúlt évben – kismértékben csökkent a bűnesetek száma - megyénkben 11.198 bűncselekményt regisztráltak. Az ismertté vált bűnesetek 53,5 %-át a Győri Rendőrkapitányság illetékességi területén követték el. A kiemelt bűncselekmények aránya 5,3 %-kal emelkedett, a közterületen elkövetett kiemelten kezelt bűnesetek száma 25,2 %-kal csökkent. A rablások száma csökkent, a felderítés eredményessége javult.

A megye 183 településén szolgálatot teljesítő 121 körzeti megbízott szolgálati idejének több mint 80 %-át tölti a közterületen. Mozgóőri szolgálatok Győrben és Sopronban a közbiztonságilag frekventált területeken naponta 6 és 22 óra között működnek. A megye rendőrei az elmúlt évben közel 554 ezer órát töltöttek a közterületen.

2014. évben 7 %-kal kevesebb – 762 - személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt megyénkben. A halálos kimenetelű balesetek aránya 24 %-kal, az ittasan okozott személyi sérüléses balesetek száma 36 %-kal csökkent.

A főkapitányság és szervei eredményesen léptek fel az embercsempészekkel és az illegális bevándorlókkal szemben. A migrációt meghatározó folyamatokban évről évre a növekedés a jellemző. A múlt évben 2.332 fő harmadik ország állampolgára került előállításra jogellenes belépés, jogszerűtlen tartózkodás, illetve tiltott határátlépés kísérlete miatt. Az elfogások száma szeptembertől ugrásszerűen megemelkedett, havonta két és félszer annyi jogsértő külföldi került elfogásra mint az előző év azonos hónapjaiban.

A megyei főkapitányság a megyei közgyűlés, a rendőrkapitányságok az érintett önkormányzatok képviselő testülete előtt számolt be, a testületek a beszámolókat elfogadták. A társ- és szakmai szervekkel, az ügyészséggel történő együttműködést jó és folyamatos munkakapcsolat jellemzi. A rendőrök és polgárőrök mintegy kétezer esetben, több mint 17 ezer órában teljesítettek közös szolgálatot.

A megyei rendőrfőkapitány a 2015. évre meghatározott feladatok közül kiemelte:
- Az állampolgárokat leginkább érintő bűncselekmények számának csökkentését, a nyomozási eredményesség emelését, különös tekintettel a rablás, kifosztás, betöréses lopás és a lakásbetörések vonatkozásában.
- A lakosság szubjektív biztonságérzetét befolyásoló jogsértések elleni hatékony fellépést, a közterületi térfigyelő rendszerek fejlesztéséből adódó lehetőségek kihasználását.
- A főkapitányság és szervei illetékességi területén működő önkormányzatok megelégedettségi mutatóinak fenntartását.
- A közlekedésbiztonság megszilárdítását megyénk közútjain és az M1-es autópályán.

Dr. Halmosi Zsolt rrendőr vezérőrnagy országos rendőrfőkapitány-helyettes a Győr-Moson-Sopron megyei rendőrök munkáját jónak értékelte. Külön kiemelte az illegális migráció terén tanúsított helytállást és kiemelkedő teljesítményt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 16:00, vasárnap | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2024. Április 28. 13:00, vasárnap | Helyi

A közlekedésbiztonsági vetélkedőn egy család egy új autót nyer

Közlekedik a család.

2024. Április 28. 09:00, vasárnap | Helyi

Vegyszeres gyomirtás a Csorna-Pápa vasútvonalon

Felhívás

2024. Április 27. 19:00, szombat | Helyi

Magyarországon hetente egy nő hal meg kapcsolati erőszak miatt

Rengeteg téves sztereotípia kapcsolódik a családon belüli erőszakhoz.