Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Október 26. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Rendszerváltás készül a temetőkben is

Rendszerváltás készül a temetőkben is

Várhatóan még idén Parlament elé kerül az 1999-es temetkezési törvény módosítása - tudta meg a Napi Gazdaság. A javaslatok egy évi 100 milliárdos piacot érintenek. A módosítók rendeznék például a hamvak elhelyezésének nyitott kérdését, korlátoznák a temetkezési vállalkozások működését a kórházak körzetében, szabályoznák a díjszabásokról szóló tájékoztatást.

A temetkezési szolgáltatásokban érdekeltek nehézségeit mindez azonban nem oldja meg, hiszen az általános pénzhiány is visszafogja a keresletet, a hozzátartozók jellemzőn a legolcsóbb megoldásokat keresik- ez jelenik meg abban is, hogy mind többen viszik haza az urnákat. Hamvasztásos temetésből a jelenleginél sokkal többet is tarthatnának, miután a krematóriumépítési boom nyomán az igények háromszorosára rúgnak.

Közben a társadalombiztosítás minden elhunyt után alanyi jogon 127 ezer forintot tudna fizetni. Az elhunytak 17−24 százaléka úgy hal meg, hogy fizetett társadalombiztosítást, de nyugdíjat nem vett igénybe, vagyis ezt az összeget nem a befizetési szándéknak megfelelően használják − mondják temetkezési szakértők. A 25 és 62 év között elhunyt személyek statisztikai adatai alapján ez fedezetet nyújthatna arra, hogy a társadalombiztosítás minden elhunyt után alanyi jogon 127 ezer forintot fizessen, ezzel megoldódhatna a szociális temetések, valamint az anyagi okokból hazavitt urnák problémája. A szervezetek azt javasolják már több éve, hogy az uniós országok gyakorlatához hasonlóan minden elhunyt után a temettető 100 ezer forint egyszeri támogatást kapjon a szolgáltatókon keresztül. A mai temetkezési törvény ugyanakkor nem ad kellő szabadságot a temetőfenntartóknak egyes díjtételek megállapítására, ami pedig szintén hozzájárulhatna a költségek csökkentéséhez − igaz, ez a szolgáltatási szféra átrendezéséhez vezetne.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk