Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Szeptember 10. 05:00, hétfő | Sport
Forrás: MTI Fotó: Márton István

Sakkolimpia - Kikapott a férfi csapat, nincs érem

Sakkolimpia - Kikapott a férfi csapat, nincs érem

A magyar férfi csapat kikapott vasárnap a sikerével végső győztes Örményország négyesétől az Isztambulban rendezett sakkolimpia utolsó, 11. fordulójában, ezzel lemaradt az éremről, s végül 9. lett.

Az esemény honlapja szerint Almási Zoltán a sötét bábukat vezetve alulmaradt riválisával szemben, míg Lékó Péter, Polgár Judit és Berkes Ferenc döntetlennel zárta a partiját.
"Az örmények elleni minimális vereség ugyanúgy benne volt a pakliban, mint a döntetlen vagy akár a győzelem - vélekedett gyorsértékelésében Horváth Tamás, a férficsapat kapitánya. - Almási Zolinak mára már a mumusa Movszeszjan, bár most nem nyert állásból vesztett ellene, mint legutóbbi összecsapásukkor. Polgár Judit, aki hölgy létére és kétgyermekes családanyaként is a csapat motorjának, legerősebb és a sakktábla mellett legagresszívebb tagjának és legjobb pontszerzőjének bizonyult, most, az utolsó fordulóban is mindent megpróbált, hogy győzelmével döntetlenre mentse a csapateredményt. Majd száz lépésig, akár a túlzott kockázatot is vállalva küzdött, de már nem tehetett többet. Végül hat csapatgyőzelmünk, egy döntetlenünk és három vereségünk a kilencedik helyre lett elég annak ellenére, hogy a csapatunk tagjai a 44 lejátszott partiból mindössze négyet vesztettek el. Én azért picit többet vártam magunktól, mint ahogy gondolom a közvélemény is, főleg, hogy az értékszámunk alapján előzetesen a negyedik helyre rangsoroltak az indulók között. Apró nüanszokon múlt minden, nagyon kiegyenlített a mezőny, és bizony akadtak vaskos meglepetések, leégések és diadalok egyaránt ezen a sakkolimpián."
A 17. helyen záró nők győzelemmel búcsúztak, ugyanis a Litvánia elleni találkozón Gara Tícia és az újonc Papp Petra világossal, míg Rudolf Anna sötéttel gyűjtötte be a teljes pontot, Hoang Thanh Trang pedig remizett.
"A hetedik fordulóig minden rendben volt, a lengyelek elleni vesztéssel számoltunk, mert az övék jobb csapat, de aztán a nyolcadik és tizedik fordulóbeli újabb és váratlan vereségek miatt túlságosan visszacsúsztunk a sűrű mezőnybe. A záró győzelmünk szépségtapasz isztambuli szereplésünkre. Természetesen nem vagyok elégedett az összteljesítményünkkel, jobbat vártunk, de vannak biztató jelek a jövőre nézve" - mondta Hazai László, a nők szövetségi kapitánya.
A férfiaknál 161, a nőknél 131 válogatott vett részt a 11 fordulós, svájci rendszerű viadalon, amelyen az aktuális párharc megnyerése két, a döntetlen pedig egy pontot ért. A végén kialakult holtversenyeket az olimpiai Berger-Sonneborn pontszámítás döntötte el.

Eredmények, 11. (utolsó) forduló:
férfiak:
Magyarország-Örményország 1,5-2,5
---------------------------------
Lékó Péter-Levon Aronjan döntetlen
Szergej Movszeszjan-Almási Zoltán 1-0
Polgár Judit-Vlagyimir Akopjan döntetlen
Gabriel Szargiszjan-Berkes Ferenc döntetlen
A végeredmény:
férfiak:
1. Örményország 19 pont
2. Oroszország 19
3. Ukrajna 18
...9. Magyarország 15

nők:
Litvánia-Magyarország 0,5-3,5
-----------------------------
Viktorija Cmilyte-Hoang Thanh Trang döntetlen
Gara Tícia-Deimante Daulyte 1-0
Jovita Ziogaite-Rudolf Anna 0-1
Papp Petra-Gintare Paulauskaite 1-0
A végeredmény:
1. Oroszország 19
2. Kína 19
3. Ukrajna 18
...17. Magyarország 14

Címkék: Sakk-olimpia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 06:49, péntek | Sport

Egygólos előnyben a Veszprém a negyeddöntőben

A Telekom Veszprém házigazdaként csak egyszer vezetett, mégis 32-31-re legyőzte a dán Aalborgot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtöki, első mérkőzésén.

2024. Április 26. 06:45, péntek | Sport

Női labdarúgó MK - Ismét megvédte címét az ETO FC Győr

Ismét megvédte címét az ETO FC Győr a labdarúgó Simple női Magyar Kupában, mivel a csütörtöki döntőben 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel 3-2-re legyőzte az MTK Budapest csapatát az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.