Városlista
2023. február 5, vasárnap - Ágota

Hírek

2017. Július 14. 05:01, péntek | Külföld
Forrás: Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:

Sikkasztással vádolták meg a Vatikánban egy kórház vezetőit

Sikkasztással vádolták meg a Vatikánban egy kórház vezetőit

Több mint 400 ezer eurónyi jogtalan vagyoni eltulajdonítás miatt Vatikánváros ügyésze vádat emelt a pápai állam kórházaként ismert Bambino Gesu római gyermekklinika volt vezetője és pénztárosa ellen,

akik az összeggel a pápai állam egyik ingatlanjának helyreállítását finanszírozták - közölte a Vatikán csütörtökön. A per július 18-án kezdődik.

Az egyik vádlott, Giuseppe Profiti a Vatikánnal majdnem szomszédos Bambino Gesu (Gyermek Jézus) egyházi gyermekkórházat működtető alapítvány elnöke volt. Vádlott-társa, Massimo Spina ugyanennek az alapítványnak a pénztárosa.

A vatikáni ügyészség vádirata szerint ketten több mint 420 ezer eurót tulajdonítottak el az alapítvány kasszáiból. A vádirat kiemeli, hogy a pénzt jogtalanul, egy - Vatikánváros területén található - lakás átalakítására használták fel.

A Profiti és Spina elleni első tárgyalás július 18-án lesz a vatikáni bíróságon. A Vatikán hangsúlyozta, hogy ha a vádlottak nem jelennek meg a bíróság előtt, a bírói szerv távollétükben is elítélheti őket. Profiti és Spina olasz állampolgár, ezért nem kötelezhetők a vatikáni bíróság előtti megjelenésre.

A vatikáni ügyészség nem emelt vádat Gianantonio Bandera építkezési vállalkozóval szemben, akinek az összeget átadták.

A sikkasztási ügyre 2015-ben derült fény, a Vatileaks 2 nevű botrány során: Emiliano Fittipaldi olasz újságíró dokumentumokkal és számlákkal alátámasztva nyilvánosságra hozta, hogy a Bambino Gesu alapítványnak adományozott összegek egy részét nem a gyermekkórházra fordították. A pénzből egyebek között Tarcisio Bertone bíboros, volt szentszéki államtitkár vatikáni lakásának átépítését finanszírozták. Arról a több száz négyzetméteres, tetőteraszos ingatlanról van szó, ahova Bertone bíboros 2013-ban költözött, amikor véget ért szentszéki államtitkári megbízatása. Bertone lakásválasztását számos bírálat érte a Vatikánban és az olasz sajtóban is, mivel ellentétben állt az akkor pápává választott Ferenc pápa meghirdette egyszerűséggel. Ferenc pápa éppen ezzel egy időben döntött úgy, hogy a pápai lakosztály helyett a Szent Márta-házban él.

Tarcisio Bertone a költséges lakásfelújítás nyilvánosságra kerülése után tavaly 150 ezer eurót visszafizetett a gyermekkórháznak.

A Vatikán tavaly leváltotta a kórházat működtető alapítvány vezetőségét, és Ferenc pápa új vatikáni hivatalt hozott létre az egyházi egészségügyi intézmények pénzügyi felügyeletére.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 03. 13:49, péntek | Külföld

Megnyílt a Mol első lengyelországi töltőállomása

A Krakkót és Varsót összekötő S7-es gyorsforgalmi út mellett megnyílt pénteken a Mol első lengyelországi töltőállomása - közölte a kurier.plus lengyel hírportál a magyar cég ügyfeleknek címzett közleményére hivatkozva.

2023. Február 03. 06:31, péntek | Külföld

Putyin: ismét keresztes német tankok fenyegetik Oroszországot

Ismét \"keresztes\" német tankok fenyegetik Oroszországot - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a sztálingrádi győzelem 80. évfordulója alkalmából megrendezett volgográdi ünnepi koncerten.