Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Október 11. 14:38, csütörtök | PR

Szigorúbb lakáshitel szabályok, kisebb kockázat

Szigorúbb lakáshitel szabályok, kisebb kockázat

Megjelent a korábban már beharangozott rendelet, miszerint módosulnak a lakáshitel felvétel szabályai. Az október 1-től élesedő rendelkezésekkel azt szeretnék elérni a törvényhozók -

-, hogy minél inkább a könnyebben, biztonságosabban visszafizethető változatok felé tereljék a hitelfelvevőket.

A kockázat mérséklése a fő cél

Bár lesz, aki kevésbé örül, mert kisebb összeget vehet fel alacsonyabb törlesztőrészletekkel, a változások az ügyfelek (no és a bankok) biztonságáért történnek. A lényeg, hogy a nem végig fixált verzióknál a havi törlesztő aránya a jövedelemhez képest kisebb legyen, így egyszerűbbé váljon a visszafizetés.

Alapvető változás, hogy csak a 10 évnél hosszabb időre vagy a teljes futamidőre fix törlesztőrészletű lakáshiteleknél érheti el a havi részlet a nettó jövedelem 50 vagy 60 százalékát. A rövidebb kamatperiódusú lakáshitelnél 25-40 százaléka lehet a bevételnek a törlesztő.
A változó kamatozású, 5 évnél rövidebb időre fixált verzióknál a jövedelem 25 százaléka a korlát. Magas fizetés esetén némileg megengedőbb a szabályozás, 400 ezer forint havi nettó felett 30 százalék is lehet ugyanez.
Az 5 évig fix lakáshitelnél a limit 35 százalék, a 10 évig fixnél 40 százalék. (Ugyanez korábban 50 és 60 százalék volt.)
Mindez azt szolgálja, hogy ne vállaljunk be akkora törlesztőt, ami megingatna minket anyagilag Értelemszerűen ez az új szabályozás az érintetteknél meghosszabbíthatja a visszafizetési időszakot. Nem ‘tudhatnak le’ a hitelfelvevők rövidebb idő alatt egy törlesztést, hanem tovább kell számolni azzal, hogy a havi fix egy részét elviszi a hitel.
Ám ez egyben azt jelenti, arányosabban lesz elosztva a visszafizetés, és reálisabb hiteleket tudnak így felvenni az ügyfelek.

Ha valaki netán elveszti az állandó jövedelmét - például felmond a munkahelyén - és pár hónap visszafizetéssel lemarad, azt nem dönti adósságspirálba a lakáshitel.

A végig fix hitelek nem annyival drágábbak

A legmagasabb részlet visszafizetési lehetőség a 10 évnél hosszabb ideig fixált és végig rögzített kamatozású lakáshitelt érinti. A nettó jövedelem 50 illetve 60 százaléka lehet ilyenkor a törlesztő.
Ha tehát olyan lakáshitelt választunk, amelynek a kezdő törlesztője alacsony, de gyakran igazítják utána a BUBOR-hoz a kamatozását, akkor vagy sokáig fizetünk vissza, vagy kisebb összeget vehetünk fel. Ezzel várhatóan csökken majd a kockázatosabb hitelek száma.
A kamatok emelkedése pedig bármikor beindulhat: már idén év közepén megjelentek az első jelei a nagyon alacsony THM-ek emelkedésének.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 27. 14:33, szerda | PR

Az állítható magasságú íróasztal: kulcsod a tökéletes ergonómiához

Megvetted már a legkényelmesebb irodaszéket, de még mindig gyakran fáj a hátad? Lehet, hogy itt az ideje átgondolnod azt is, hogy milyen íróasztalhoz ülsz le minden egyes nap.

2024. Március 12. 10:01, kedd | PR

Hogyan legyünk produktívak

Bevált stratégiák

2024. Március 12. 09:53, kedd | PR

Érzelmi intelligencia a vezetői munkában

Milyen egy érzelmileg intelligens vezető?