Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2024. Január 23. 14:55, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Szlovéniában 482 ezer forintnak megfelelő euró a minimálbér

Szlovéniában 482 ezer forintnak megfelelő euró a minimálbér

Szlovéniában a bruttó minimálbér idén 4,2 százalékkal, 1254 euróra (mintegy 482 ezer forint) emelkedik - jelentette be kedden Luka Mesec munkaügyi miniszter.

Szlovéniában az erről szóló törvény értelmében a minimálbért évente legalább egyszer a fogyasztói árak alakulásához indexálják. Tavaly decemberben az éves infláció 4,2 százalék volt a hivatalos statisztikai adatok szerint.

Az indexálás mértékének meghatározásakor a tárca más releváns szempontokat is figyelembe vesz, mint például a bérek alakulása, a bruttó hazai össztermék (GDP), a minimális megélhetési költségek, valamint a foglalkoztatás alakulása, és erről előzetesen konzultációt folytat a szociális partnerekkel.

A tárcavezető kiemelte: idén egyetértettek a munkáltatókkal, akik a bizonytalan gazdasági helyzet miatt a minimális emelést javasolták. A szakszervezetek ugyanakkor többet vártak, legalább 7,5 százalékos emelést követeltek.

A minimálbér január 1-től emelkedik és 50,54 euróval lesz magasabb.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 04. 19:00, szombat | Külföld

38 éve robbant fel a csernobili atomerőmű

Az Ukrajnában zajló háború nukleáris létesítményeket veszélyeztet.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez