Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2012. Május 12. 14:00, szombat | Helyi
Forrás: Csorna Város Önkormányzata

Tájékoztató Csorna város környezeti állapotáról

Tájékoztató Csorna város környezeti állapotáról

A környezet védelméről törvény határozza meg a települési önkormányzatok számára a környezet védelme érdekében szükséges feladatokat.

Az önkormányzat illetékességi területén elemzi, értékeli a környezet állapotát; és arról szükség szerint, de legalább évente egyszer tájékoztatja a lakosságot.

Minden környezeti zajt előidéző üzemi vagy szabadidős zajforrásra vonatkozóan (pl.vendéglátó egységben üzemeltetett zenegép, stb.) a tevékenység megkezdése előtt azüzemeltető köteles a zajkibocsátási határérték megállapítását kérni.

Jogszabályváltozás következtében a hulladékok nyílt téri, vagy a hulladékok nem megfelelőberendezésben történő égetése, a háztartásban keletkező papírhulladék és veszélyesnek nemminősülő kezeletlen fahulladék háztartási tüzelőberendezésben történő égetése kivételéveltilos.
Az idei évben is van lehetőség a Rekultív Kft. telephelyén a zöldhulladék (avar, lomb, kertihulladék) térítésmentes elhelyezésére. A szolgáltató biztosítja a lakosság számáradíjfizetőnként, hulladéklerakó jegy ellenében évente 4 x 0,5 m3 hulladék (a veszélyeshulladék kivételével) elhelyezését sajáterős kiszállítás esetén.

A városunkban 11 helyen 4 db-os szelektív hulladékgyűjtő edényből álló szelektív
hulladékgyűjtő sziget fogadja a szelektíven gyűjtött hulladékot. Egy-egy szigeten négyféleszilárd hulladék (papír, műanyag, üveg, fém) elkülönített gyűjtése valósul meg. Aközszolgáltató a korábbi jól bejáratott helyszíneken az idei évben sem változtatott, további 3sziget és egy hulladékudvar kialakítására a Mosonmagyaróvár NagytérségiHulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás fejlesztési pályázata keretében kerül sor a2012-2013 években A projekt keretében lesz lehetőség a zöldhulladék elkülönített gyűjtéséreés a házhoz menő biohulladék elszállítás igénybevételére, illetve családi házas övezetben házikomposztáló igénylésére.
A projekt megvalósulásáig a közszolgáltatónál 50 l-es űrtartalmú hulladékgyűjtő zsák - 253 Ftegységáron történő - vásárlására van lehetőség, amely a szabványosított edényzet űrtartalmátmeghaladó mennyiségű települési szilárd illetve zöldhulladék elhelyezésére szolgál. Azsákokat a Szolgáltató az edényzet ürítésével egyidőben szállítja el.

A Társulás rekultivációs pályázatának keretében a tavalyi évben kezdődött meg a Gyöngyös-majori hulladéklerakó és az Őrangyal-temető melletti terület rekultivációja. 2012.januárjában fejeződött be a Gyöngyös-majori hulladéklerakó végleges lezárása, 2012. március21-én jelentette készre a kivitelező az Őrangyal-temető melletti hulladéklerakó területénekmunkálatait. Mindkét területen helyben történő deponálásra került sor, a terület továbbifenntartási munkái, illetve az illegális hulladéklerakás megakadályozása a Társulás, azönkormányzat feladata. Ennek érdekében gondoskodtunk a Gyöngyös-majorihulladéklerakóhoz vezető közlekedési út lezárásáról és kamerák felszereléséről.

Az illegális hulladéklerakás, és fakivágások megakadályozása érdekében az önkormányzat2012. áprilisában a mezőőri szolgálat létrehozása mellett döntött. A két fő mezőőr aRendőrséggel és az érintett vadásztársaságokkal együttműködve folyamatos felügyelet tartja aváros külterületi ingatlanjait.

A közszolgáltató Rekultív Kft. minden évben egyszer lomtalanítást is szervez a város teljesterületén. Az idei évben június 2-án az északi városrészben és június 9-én a déli városrészbenlehet a veszélyes hulladék, építési törmelék kivételével a feleslegessé vált lomoktólmegszabadulni.

A zavartalan ivóvízellátás érdekében a szolgáltató Pannon-Víz Zrt. folyamatosan végzi azivóvízhálózat rekonstrukciót, amelynek során a családi házas övezetekben a hagyományosmérőórákra korszerű jeladó fejet szerelnek. A szolgáltató munkatársai egy kézi számítógépegység segítségével leolvassák a vízóra állásokat és a fogyasztott mennyiség ez alapján kerülkiszámlázásra.
A közműves ivóvízellátás, valamint a közműves szennyvízelvezetés és – tisztítás díjánakmegállapítása 2012. január 1-től hatósági áras lett, amely azt jelenti, hogy az érvényeshatósági díjat nem a helyi önkormányzat, hanem a viziközmű szolgáltatásért felelős miniszterállapítja meg rendeletben.

A városban a csatornahálózat kiépítettsége majdnem 100 %-os, de a csatornahálózatra rá nemkötött területeken az elhasznált, szennyezett víz gyűjtése még a talajban kialakítottszikkasztók, tárolók, emésztőgödrök segítségével történik. Önkormányzati rendelet alapjántalajterhelési díjfizetési kötelezettség terheli azt a szennyvízkibocsátót, ingatlantulajdonost,aki műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá, illetve egyedi zártszennyvíztározót alkalmaz.
Ha a közműves szennyvízelvezetés és tisztítás biztosításához szükséges viziközmű-rendszer aközterületen az ingatlanról műszakilag elérhető módon kiépült és műszakilag rendelkezésreáll 2012. július 1-én, akkor az ingatlan tulajdonosa egy éven belül, 2013. július 1-ig köteles azingatlant a rendszerbe beköttetni.

Az önkormányzat 4 szabványos játszóteret tart fenn, amelyek szabványossági
felülvizsgálatáról és a szükséges fenntartási munkákról folyamatosan gondoskodik. A tavalyiévben saját forrásból került sor az Erzsébet kir-né u. és a Köztársaság u. kereszteződésébenlévő zöldterületen új, kombinált játszóeszköz elhelyezésére.

A Magyar Közút Kht. a korábbi évek rendkívül sikeres szemétszedési akcióit követően azidei évben is a Föld napján - április 23-én – rendezte meg az országos szemétgyűjtési akcióját.
Az akció célja a 85-86-os főút melletti hulladékok összegyűjtése a helyi lakosság
bevonásával. A felhívásra leginkább az oktatási intézmények jelentkeztek, a közel ezer fősdiákseregnek a munkálatokhoz a Kht. biztosította a szükséges védőfelszereléseket ésgondoskodott az általuk összegyűjtött hulladék elszállításáról.

A rendkívül nagy átmenő forgalom továbbra is terheli a város levegőjét, jelentős zaj- ésrezgésterhelést okoz az utak melletti ingatlanokon. A 2010. évben megkezdődtek az M85-M86 jelű gyorsforgalmi utak Csorna elkerülő szakasz I. ütem útépítésének előkészítési munkálatai,jelenleg a régészeti feltárások zajlanak.

Címkék: csorna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 16:00, kedd | Helyi

Útlezárás és parkolási korlátozás Csornán a majális miatt

Felhívás

2024. Április 30. 13:00, kedd | Helyi

Előzmény nélkül szúrta hátba iskolatársát a hatodikos lány

Emberölés kísérlete miatt indult eljárás. Videóval.

2024. Április 30. 09:00, kedd | Helyi

A megyében az elmúlt héten 54 eseményhez vonultak a hivatásos tűzoltó egységek

A 17. héten történt.

2024. Április 29. 16:00, hétfő | Helyi

Városi futónap Fertőszentmiklóson

Jótékonysági futás