Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Április 02. 13:00, csütörtök | PR
Forrás: moka-kert.hu

Tavaszi előkészületek a kertben

Tavaszi előkészületek a kertben

Kertészkedési tanácsok

A legelső és legfontosabb kerti teendőa tavaszi lemosó permetezés.Amennyiben nem szeretnénk vegyszeres kezelésnek alávetni növényeinket, a mezőgazdasági üzletekbenszámos olyan szer kapható, amely ökológiai gazdálkodásban is használható,például a Bordói lé+kén, az Olajos rézkén, és az Agrokén.

A rügyfakadáshoz közel, legalább 5-10 °C fokos hőmérsékleten végezzük el a lemosó permetezést, mert ekkor a legeredményesebb.A permetezés hatására elpusztulnak a gombák, és rovarok áttelelő szaporulatai,így azonnal gátat vetünk az elburjánzásnak. A permetezést mindenképp metszés után végezzük el, lemosásszerűen. A lehullott lombot gereblyézzük össze, és semmisítsük meg, hiszen rengeteg kórokozó rejtőzhet bennük. Vessük el a paradicsom, a paprika és a padlizsán magját, melyeket 18-20 °C-os helységben jó eséllyel nevelhetünk. Vethetünk egynyári virágokat is, büdöskét vagy kakastaréjt, melyhez használjunk általános virágföldet.

Eljön az ideje a gyepfelújításnak is.A ledöngölt, mohás fűfelületet meg kell szellőztetni. Kis felületen el lehet végezni a munkát egy szellőzető gereblyével is, azonban nagyobb felületen inkább acélrugós vagy késes gépet használjunk. A gyepszellőztetés lényege az, hogyfellazítja a levegőtlen felső réteget, felszaggatja a mohát, és megdolgozza a fűcsomókatis, így serkentve növekedésüket. Szellőztetés után kisebb-nagyobb kopasz foltok keletkezhetnek, azonban ezt felülvetéssel el tudjuk tüntetni. Ilyenkor érdemes komplex műtrágyával megszórni a gyepet, mert így egész évben biztosított a megfelelő tápanyag-ellátás.

Amint elmúltak a fagyok,kibonthatjuk a hideg elől eltakart rózsákat,és azokat a mediterrán növényeket, melyek kiültetve is átvészelik az enyhébb hideget. A rózsát kitakarás után metsszük meg, figyeljünk a törött és sérült részek eltávolítására, valamint a megindult hajtások épségére. Szórhatunk műtrágyát is a földre, melyet a növényről lebontott földdel együtt be is gereblyézünk, így a rózsa isegész évben hozzájut a szükséges tápanyaghoz.A maradék lemosó permettel a rózsát is lefújhatjuk, így sok gombás betegségtől megóvjuk.Ilyenkor igényel metszést a nyári orgona vagy a selyemmirtusz,azonban az aranyvesszőhöz és a júdásfához már ne nyúljunk, hiszen a virágok vesszőn nyílnak, a metszéssel a virágokat vágnánk le.

Csak egy kattintás!

A cikkhez kapcsolódó vállalkozások hirdetésiere kattintva akár további információhoz is lehet jutni az általuk kínált termékekről, szolgáltatásokról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 27. 14:33, szerda | PR

Az állítható magasságú íróasztal: kulcsod a tökéletes ergonómiához

Megvetted már a legkényelmesebb irodaszéket, de még mindig gyakran fáj a hátad? Lehet, hogy itt az ideje átgondolnod azt is, hogy milyen íróasztalhoz ülsz le minden egyes nap.

2024. Március 12. 10:01, kedd | PR

Hogyan legyünk produktívak

Bevált stratégiák