Városlista
2020. július 10, péntek - Amália

Hírek

2019. November 19. 09:00, kedd | PR
Forrás: Infogyőr

Tévhitek a fogszuvasodásról, amik nagyon sokat árthatnak

Tévhitek a fogszuvasodásról, amik nagyon sokat árthatnak

Ma a második leggyakoribb betegség a fogszuvasodás, ami alig lemaradva követi a felső légúti, köhögéssel és orrfolyással járó megbetegedéseket.

Lássuk is, hogy milyen tények és tévhitek merülnek fel ezzel kapcsolatosan. A fogszuvasodás - a probléma legelején feltárva - egy roppant egyszerű és gyors kezelést igényel. Arról nem is beszélve, hogy fájdalommentes, így akár érzéstelenítésre sincs szükség. Lássuk, hogy mit kell tudnunk a fogszuvasodásról.

  1. Leggyakrabban a fogközökben alakul ki.

Ennek egyszerű magyarázata van, hiszen teljesen logikus, hogy a szűk résekbe, a fogak közé könnyen beszorulnak az ételmaradékok, amiket meglehetősen nehéz eltávolítani. Azzal, hogy a baktérium megtelepedett a fogközben, elkezdi lebontani a környezetében lévő cukrokat, így termelve a savat, ami hamar fogszuvasodást okoz, hiszen kioldja az ásványi anyagokat a közelében lévő fogzománcból.

Hogy ezt elkerüljük, használjunk fogselymet, fogköztisztítót és lehetőség szerint szájöblítőt is.

  1. A fogcsikorgatást nem csak hallgatni rossz, de káros is.

Egyre szélesebb körben hallani, hogy az emberek éjszaka csikorgatják a fogukat. Ez főleg a mindennapos stressz hatásának tudható be, és nagy kárt tud okozni a fogaknak. Mivel a mozdulat közben nagy erő hat a fogakra, így akár azok le is törhetnek. A felszínén pedig így könnyen megtelepednek a baktériumok.

  1. A tömés megoldást jelent a megfékezésre.

A legtöbb esetben a tömés a legjobb megoldás arra, hogy rövidre zárjuk a fogszuvasodást. Persze nem szabad elfelejteni, hogy a nem megfelelő szájhigiénia kapcsán könnyen kialakulhatnak egy azon fogon több helyen is szuvas részek. Az is előfordulhat, hogy ha nem zár tökéletesen a tömés, akkor kialakulhat másodlagos szuvasodás.

Amit ne higgyünk el

  • “Csak annak szuvasodik a foga, aki nagyon sok cukrot eszik.” Bár az igaz, hogy a baktériumok a cukrot bontják le, és abból lesz a sav, de ez a szénhidrátok hatására is megjelenik. Így a kenyér, tészta, krumpli és még számos étel mind potenciális veszélyforrás a fogakra nézve.
  • “A lyukat nagyon könnyű megtalálni.” Ez igaz, feltéve, ha az már jelentős méreteket öltött, és akár a nyelvünkkel is kitapogathatjuk. A fogszuvasodás egy hosszú folyamat, aminek az elején nem veszünk észre belőle semmit. Éppen ezért, mindenképp érdemes legalább évente egyszer, de a legjobb kétszer felkeresni a fogorvost egy kontroll erejéig.
  • “Ha a tejfog lyukas, az nem számít hisz úgyis kiesik.” Igen, ki fog esni, de addig is rendesen megkínozza a gyermeket. Arról nem is beszélve, hogy olyan baktériumok is bejutnak a szervezetbe, amiknek igazán nem kellene. Sőt, a száj későbbi egészsége szempontjából sem mindegy, hogy milyenek voltak a tejfogak.

Érdemes bejelentkezni a Completdenthez szűrésre, nem szabad halogatni a vizsgálatot!

Ezek érdekelhetnek még

2020. Június 18. 14:31, csütörtök | PR

Nem engednek a minőségből

Évről évre, a legszigorúbb átvilágítást végzik el a Jánosik és Társai Kft.-nél. Idén, a járványhelyzet miatt különleges szabályokat betartva tartottak auditot a külső auditorok.

2020. Június 10. 11:42, szerda | PR

A székhelyszolgáltatás mellé járó 4 további szolgáltatás

A 2005-ben alakuló LOGOSZ cégcsoport egyik szolgáltatása közé tartozik a székhelyszolgáltatás.

2020. Május 18. 09:36, hétfő | PR

Templomot épített a Jánosik Kft.

Görögkatolikus templomot épített Mezőkövesden a Jánosik és Társai Kft. A zöldmezős beruházást, az alapoktól kezdve kulcsrakész állapotig a cég végezte.

2020. Április 14. 10:08, kedd | PR

Elengedhetetlen konyhai eszköz: a botmixer

Számos olyan konyhai berendezés létezik, amely a háziasszonyok és főzni szerető férfiak részére is elengedhetetlen kiegészítőnek számít.