Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. Június 02. 16:00, péntek | Helyi
Forrás: saját

Titkolózás és mellébeszélés a csornai napelemgyár körül

Titkolózás és mellébeszélés a csornai napelemgyár körül

Itt a bizonyíték, már felvettek két milliárd forintot!

Kránitz László a Magyar Szocialista Párt megyei elnöke sajtótájékoztatót tartott ma a csornai napelemgyárról.

- Hónapok óta foglalkoztatja Csorna és a Rábaköz lakosságát a napelemgyár ügye.- kezdte az MSZP megyei elnöke. Alapvetően két probléma van a megépült, de több mint egy éve üresen álló csarnokkal. Az egyik, hogy bár a Fidesz már hetedik éve kampányol ezzel a beruházással, de a beígért termelésnek, fejlett technológiának és kutatásnak, munkahelyeknek nyomuk sincs. Sőt, azt látjuk, hogy az a kevés mozgás is megszűnt, ami eddig látható volt. A csarnokot benövi a gaz, még a zászlókat is bevonták. A helyi fideszesek 7 éve folyamatosan a napelemgyárral kampányoltak, most, hogy láthatóan nagy a baj, nem lesz ebből semmi, hirtelen széttárják a kezüket, hogy ez egy magánberuházás, nekik ehhez semmi közük.

Majd azzal folytatta, hogy ennél is nagyobb baj, hogy a gyárra megítélt 10 milliárd forintnyi közpénz sorsáról, amiből 3 milliárd vissza nem térítendő támogatás, az illetékesek mellébeszélnek, titkolóznak, hazudnak. Ezért is kezdeményezték az országgyűlési képviselőiknél, hogy használják ki a rendelkezésükre álló eszközöket, eredjenek a közpénzek nyomába. Harangozó Tamás négy írásbeli kérdést tett fel az illetékes minisztériumoknak, és közérdekű adatigényléssel fordult az Eximbankhoz. A kérdésekre adott válaszokból csak arra érkezett konkrét válasz, hogy a megítélt 1 milliárd forint állami támogatást nem folyósították. A csaknem 2 milliárd forint EU támogatás kifizetéséről mellébeszélnek.

- Válaszukban ezt elhallgatták, de kiderítettük, hogy az interneten hozzáférhető adatok szerint 950.795.428.- forintot előlegként kifizettek az Ecosolifernek, 2016 május 9-cel bezárólag számlák alapján kifizették a további 947.204.572 forintot.- mondta Kránitz László. Több, mint egy éve! Az Ecosolifer beruházásról szóló minden beszámolóját elfogadták! Azt sem értjük, hogy ha a minisztérium szerint a beruházónak az építkezést saját forrásból kellett finanszíroznia, akkor mire kapta ezt a két milliárdot? A csarnok szakértők szerint ennek a két milliárdnak körülbelül a feléből kijött.

Az mondta, az Eximbank arra válaszolt, amit nem kérdeztek. Tudják, hogy nem adtak vissza nem térítendő támogatást. Ott van viszont 7 milliárd kedvezményes hitel. Több mint gyanús, hogy az Ecosolifer nem járul hozzá ahhoz, hogy nyilvánosságra hozzák, vett-e igénybe a kedvezményes hitelből. Emiatt további közérdekű adatigényléseket fognak beadni.

- Köszönjük Harangozó Tamás segítségét, és a további kutatómunkára is az ő segítségét kérjük.- tette hozzá. Csak lassítani tudják az igazság kiderítését, megakadályozni nem. Ha kell, bírósággal kényszerítjük ki az adatok nyilvánosságra hozását, mert jogunk van tudni, joguk van tudni a csalódott csornaiaknak, hogy miért nem működik a gyár, mennyi közpénzt herdáltak el, hova tűnt, kit gazdagított ez a közpénz. Mert Csornát nem. Ha pedig bűncselekmény gyanúja merül fel, feljelentést fogunk tenni. Nem viccelünk. Akkor sem vicceltem, mikor legutóbb bejelentettem, hogy beperlem Gyopáros Alpárt. A nevemet alaptalanul bűncselekmények elkövetésével hozta összefüggésbe. Ezért felelnie kell! Hétfőn már megvolt az első bírósági tárgyalás. Gyopáros Alpár ezen meg sem jelent. Ha lesz az ügyben ítélet, a közérdekű adatigénylések ügyében újabb információ, természetesen újra tájékoztatni fogom a közvéleményt.- zárta sajtótájékoztatóját Kránitz László.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:00, péntek | Helyi

Vadász nyári tábor gyerekeknek

Két turnusra lehet jelentkezni.

2024. Április 26. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi és május elsejei programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 26. 09:00, péntek | Helyi

A Castrum 9 versenyzője 7 érmet hozott haza a Diákolimpiáról

56 klub 612 versenyzője küzdött.

2024. Április 25. 16:00, csütörtök | Helyi

Pörgesd fel az agyad!

Bűnmegelőzési játék a farádi iskolában.