Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Január 18. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Több mint kétszázezer fő honosítási ügyében döntött a köztársasági elnök

Több mint kétszázezer fő honosítási ügyében döntött a köztársasági elnök

Sokan gondolják, hogy a köztársasági elnöké inkább protokolláris, mintsem konkrét ügyek intézésével járó poszt.

A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) – mint a köztársasági elnöki döntések előkészítője, feladatai ellátásának segítője - 2013-as mérlege azonban másról árulkodik: az államfő hatáskörébe tartozó területek mint a jogalkotás, az állampolgári honosítás, a kinevezési jogkör vagy az elnöki kegyelem intézése igen szerteágazó feladatkört mutat, mondta el a Rádió Orientnek Haszonicsné Dr. Ádám Mária, a KEH főigazgatója.

A KEH egyik legfontosabb feladatköre a jogalkotásban való részvétel, amelyben a 2013-as év is nagy aktivitást követelt: a Köztársasági Elnök által aláírt törvények mellett összesen kilenc alkalommal élt az Elnök az Alaptörvény szerinti, un. politikai vétó jogával és küldte vissza az adott törvényt az Országgyűlésnek megfontolásra. A törvényalkotáshoz kapcsolódó elnöki jogkör alapos jogi felkészültséget és munkát követel. „Nem túl nagy a külső szakértők köre, hivatalunk is kis létszámú csapattal dolgozik. A jogalkotás folyamatát a munkatársak már eleve figyelemmel kísérik; tehát mire mi megkapjuk a törvényt aláírásra, addigra majdnem mindent tudunk róla” – részletezi munkájukat a főigazgató. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy az Alaptörvény szerint 5 napon belül kell a köztársasági elnöknek dönteni az aláírásról, melynek nélkülözhetetlen feltétele a jó szakmai és tervezett előkészítés.

Igen nagy számban jártak el honosítási és visszahonosítási ügyben a hivatal dolgozói: 2013-ban több mint 200 ezer ember ügyében döntött az elnök. Nagy az érdeklődés, különösen a szomszédos országokból: „Ezek zömében a környező országokból származnak, nagyrészt a közigazgatási és igazságügyi miniszter előterjesztésére. Szerencsére ennek a technikai és szakmai háttere biztosított. Néhány napon, egy-két héten belül a köztársasági elnök elé tudjuk terjeszteni a folyamatosan érkező kérelmeket döntéshozatalra.” A döntéshozatalt követő adminisztrációs feladatokat munkatársaim rutinosan végzik, jó az együttműködés az érintett állami szervekkel.

2013-ban tízezres nagyságrendet ért el a hivatali ügyiratforgalom (kimenő-bejövő iratok száma), melyből jelentős az un. állampolgári levelek száma. Az ügyek összetétele rendkívül szerteágazó, de valamilyen úton-módon mindig megpróbálunk segíteni, megfelelő tájékoztatást adni. “A beadványokat mindig konkrétan áttekintjük, a meghatározó többségnél ugyan kénytelenek vagyunk azt a választ adni, hogy a köztársasági elnöknek közvetlen intézkedési joga, hatásköre nincsen. De megpróbálunk tájékoztatással segíteni, hogy hová fordulhatnak, milyen módon tudják az ügyeiket intézni.” – magyarázza a hivatal vezetője. A tájékoztatás kiterjed az érintett állami szerv elérhetőségeire. Súlyosabb ügyben az is előfordul, hogy a KEH személyesen keresi meg az illetékes szervet – ezt a szakmai nyelvezet „áttételnek” hívja – kérve az ügyben lehetséges eljárásra. Fontos, hogy 2014. évtől jogszabályi változás is életbe lépett, és a közérdekű bejelentéseket, panaszokat és más beadványokat az újonnan szabályozott eljárás szerint intézzük.

A köztársasági elnök egyszerre hálás ugyanakkor nagyon nehéz feladata a kegyelmi jogkör gyakorlása. A tavalyi évben megközelítőleg ezer terhelt személy fordult az elnökhöz. Összesen 12 pozitív döntés született. “Nagyon fontos, hogy ilyenkor nem a büntető eljárás felülvizsgálata folyik, hanem egyéb szempontok, mint egészségi állapot vagy szociális helyzet, vizsgálata alapján gyakorol kegyelmet a köztársasági elnök.” – mutat rá Haszonicsné Ádám Mária, hozzátéve, hogy a kérvények elbírálása során nagyon nehéz emberi sorsokkal is találkozhattak az elmúlt egy évben, tényleges emberi tragédiákkal is. Az elnöki döntést mindig alapos előkészítő munka előzi meg, mely alapjául és előzményeként egyébként az érintett miniszter előterjesztése szolgál.

Örömtelibb feladat az állami kitüntetések adományozásához kapcsolódó hivatali feladat. “Ez a hivatalunk működésének az egyik legpozitívabb területe. Komoly szervezés, amelyre az újonnan létrehozott protokoll csapat az állami szervekkel együttműködően nagy figyelmet fordít.” – mondja a közigazgatási vezető. Augusztus 20-án – az új kitüntetési törvény óta első ízben - két Szent István Rend átadására is sor került.” A kitüntetések kiemelkedő életpályákat jutalmaznak. Örvendetes, hogy a hivatalos rendezvényeken egyre többen viselik is ezeket a kitüntetéseket.

Amiről eddig beszéltünk, az a Jogi és Alkotmányossági Igazgatóság munkáját mutatta be, de hivatalunkban több szervezeti egység működik.
A Társadalmi Kapcsolatok Igazgatóságának tevékenységei közé tartozik a köztársasági elnök belföldi programjainak a megszervezése. A Külügyi Igazgatóság előkészítésével 2013-ban Áder János köztársasági elnök úr 16 országba látogatott el. Nem szabad elfelejteni, hogy a köztársasági elnök a Magyar Honvédség főparancsnoka, mely munkájában a hivatalon belül a Honvédelmi Főosztályunk segíti. A Sajtóigazgatóság pedig – mint a nevéből is következik – a média területén lát el kapcsolattartó, szervező és kommunikációs feladatokat. A hivatali működés kereteit pedig a Gazdasági Igazgatóság biztosítja ideértve a pénzügyi, számviteli és üzemeltetési feladatokat.

A főigazgató véleménye szerint a hivatali struktúra jól működik, szabályozott és szabályos működésének feltételei biztosítottak. Ugyanakkor a továbbfejlesztés igénye minden szervezetben felmerül, ezért ha a célokat kell megfogalmaznia még ésszerűbbé és hatékonyabbá tenné hivatalát az új évben, hogy így készülhessenek az aktuális kihívásokra. A választások miatt törvényalkotási dömping nem várható az első félévben, ezért az egyéb ügyek intézésére fordítanak nagyobb figyelmet, ideértve az elnöki programok előkészítését. Hangsúlyt szeretne helyezni a szakmai továbbképzésre – erre belső erőforrásokkal is rendelkeznek - amelynek egyik legfontosabb eleme a nyelvtanulás és nyelvi továbbképzés lesz, de támogatja a szakmai továbbképzéseken való részvételt is. Az elnöki feladatokhoz kapcsolódó iratok megőrzése kiemelt feladata a hivatalnak – erre a korábbi iratok rendszerezésével, és levéltárnak való előkészítéssel felelnek meg – de ezen a téren még fontos terveik vannak, melyek szintén ennek az évnek a céljai között szerepelnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk