Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Október 30. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Több tényállás is kikerül az új büntető törvénykönyvből

Több tényállás is kikerül az új büntető törvénykönyvből

Földmérési jel megrongálása, határjelrongálás, sajtórendészeti vétség, közérdekű bejelentő üldözése – számos olyan tényállás kerül ki jövőre az új büntető törvénykönyvből, amelyekben elenyésző számú eljárás indult az elmúlt években - írja aMagyar Hírlap.

Bár a jövőre életbe lépő Btk. számos új tényállást is tartalmaz majd, több rendelkezést és bűncselekményt is törölnek a kódexből, vagy más jogszabályba helyeznek át. Gáva Krisztián közjogi jogalkotásért felelős helyettes államtitkár egy nemrég lezajlott szakmai konferencián tartott tájékoztatása szerint kiveszik a törvényből például a szabadságvesztés részbeni felfüggesztésének lehetőségét, amelyet a bíróságok a tapasztalatok alapján nem szívesen alkalmaztak. Helyette a jogalkotók a büntetés fele részének letöltése utáni feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét bővítik. Nem szerepel majd külön tényállásként a sajtórendészeti vétség, amely jelenleg pénzbüntetéssel sújtja azt, aki olyan sajtóterméket terjeszt, amelynek lefoglalását vagy elkobzását rendelték el. Az ilyen vétség miatt az elmúlt négy évben senkit nem marasztaltak el.

Földmérési jel megrongálásából már több volt (öt év alatt tizennyolc), ám ez sem szerepel majd az új kódexben, ahogy a határjelrongálás sem. Erre a sorsra jut a közérdekű bejelentő üldözése és a közszemérem megsértése is, amely alapján két, illetve három esetben indult eljárás. Törlik a 301. paragrafusban szereplő árdrágítást is, amely alapján azokat lehetett volna elítélni, akik a hatósági árnál magasabb árat kérnek egy árucikkért. Az új Btk.-hoz érkezett egyes javaslatok új tényállásokat is bevettek volna a törvénybe, de ezek sem szerepelnek majd benne.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk