Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Október 02. 07:33, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Tucatnyi eljárási díj eltörlését tervezi a kormány

Tucatnyi eljárási díj eltörlését tervezi a kormány

Tucatnyi állami eljárási díj és járulék megszüntetésére tesz javaslatot Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Így január 1-jével eltörölhetik egyebek mellett az okmánycsere, a gépjármű-üzembehelyezés, a forgalmi engedély és a törzskönyv kiadásának, továbbá a cégkivonat, az adóigazolás, építésügyi engedélyek, az erkölcsi bizonyítvány, a tulajdoni lap kiadásának és a felsőoktatási felvételi eljárásnak a díját, valamint a környezetvédelmi és műszaki matricákkal kapcsolatos költségeket - ismertette csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján a tárcavezető.

Lázár János arról is beszámolt, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) soron kívüli vizsgálatát rendelte el a hazai útépítésekkel kapcsolatban az európai csalás elleni hivatal (OLAF) felvetései nyomán. Mint mondta, az OLAF vizsgálatai alapján kételyek merültek fel, amelyek szinte minden 2007 és 2013 között munkát végző útépítő vállalkozást, így a Közgép mellett a Swietelskyt és a Strabagot is érinti.

Meggyőződése - folytatta -, hogy Magyarország törvényesen és szabályosan használta fel a rendelkezésre álló forrásokat, de tisztázni kell a helyzetet. Jelezte: az uniós hivatal eljárásában nincs semmi rendkívüli, a kormány áll a szervezet rendelkezésére.

A minisztert kérdezték arról, hogy sajtóhírek szerint az OLAF összeférhetetlenséget tárt fel Homolya Róbert miniszterelnöki biztos és érdekeltségei körül. Lázár János azt válaszolta: súlyos állításokat fogalmazott meg a szervezet, szeretne az OLAF-fal beszélni arról, hogy ezek helytállóak-e, mert a kérdés az elmúlt öt évben rendszeresen felvetődött, a közbeszerzésben részt vevő hatóságok azonban folyamatosan megcáfolták azt.

Lázár János beszámolt a paksi atomerőmű-bővítésről a héten Brüsszelben folytatott tárgyalásairól is, kifejtve: tárgyalt Margrethe Vestager versenyjogi ügyekért felelős biztossal, akitől a paksi beruházás versenyjogi vizsgálatának gyors lezárását kérte, a biztos pedig - akinek 60 nap áll erre rendelkezésére - konstruktív hozzáállást tanúsított. Margrethe Vestager azt vizsgálja majd, hogy van-e tiltott állami támogatás a paksi kapacitásfenntartó beruházás konstrukciójában.

Ez a harmadik brüsszeli eljárás Paks ügyében, és ha a magyar kormány ezen is túl van, már csak a közbeszerzési európai bizottsági vizsgálat van hátra - mondta a Miniszterelnökség vezetője.

A tárcavezető a Volkswagen-botrány magyar szálait firtató kérdésre elkerülhetetlennek nevezte, hogy a kormány intézkedési tervet készítsen a gazdasági növekedés erősítése érdekében. Együttműködést szorgalmazott a győri Audi gyárral és jelezte: nem számol elbocsátásokkal, de a forgalom visszaesése miatt a cégcsoport várhatóan kisebb részt tud vállalni a gazdasági növekedésből. Szerinte foglalkozni kell azzal, hogyan teljesíthetők a 2016-os költségvetésben rögzített számok a VW-botrány mellett.

Az egyesült államokbeli magyar "szószólóvá" kinevezett Connie Mackre vonatkozó kérdésre válaszolva Lázár János jelezte, hogy a kormány például Németországban is szeretne hasonló munkatársat, aki képviseli a magyar kabinet álláspontját.

A miniszter arról is tájékoztatott, hogy a hadiárvák és hadiözvegyek kárpótlásának rendezése során októberig 180 millió forintot fizetett ki az állam, 21 ezer ember szerzett jogosultságot és további 13 ezer eset elbírálása folyamatban van.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.