Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. November 27. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Túl kockázatos charterezni

Túl kockázatos charterezni

Jövőre tovább szűkülhet a charterpiac, ugyanis a mintegy 1200 regisztrált hazai utazási iroda közül eddig mindössze 12 vállalkozott charteres utazásszervezésre, az általuk 2014-re igazolt kaució mértéke pedig alig haladja meg a 6 milliárd forintot – derül ki a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal november 22-i nyilvántartásából - írja a Világgazdaság.

Ezek a számok még változhatnak, hiszen a hivatalban még javában tart a vagyoni biztosíték-igazolások feldolgozása. A végleges adatok így csak 2014 januárban állnak majd rendelkezésre, de az szinte biztos, hogy a 2013-as szintet nem éri el a piac, amikor 24 cég vállalkozott charteres utazásszervezésre 9 milliárd forintos kaucióval. Ennek egyik fő oka, hogy a tunéziai és az egyiptomi válság miatt becsődölt a Best Reisen, amely a második legnagyobb, 1,2 milliárd forintos kaucióval rendelkezett. Ez is jól mutatja, hogy nincs összefüggés a kaució összege és az adott iroda biztonságos működése között. A fő célpontok a törökországi Alanya, a görög szigetek és Mallorca.

A charterező cégeknek a magasabb kockázat nyomán 20 százalék a kaució, de minimum 20 millió forint. A lista első három helyének sorrendjében nem történt jelentős változás. Az eddigi adatok szerint most is a Neckermann tette le a legtöbb kauciót, 2,3 milliárd forintot. Az IBUSZ a második 1 milliárd 50 millió forinttal (2013-ban ötödikek voltak 800 millió forinttal), a harmadik pedig a Kartago Tours maradt kereken 1 milliárd forintos letéttel. Nem változtatott 880 millió forintos biztosítékán a Green Travel. Szintén marad a charterpiacon az Anubis, a Budavár Tours és az Apollon. Még beleszólhat a sorrendbe az Unitravel is, amely már meghirdette 2014-es útjait. „Most már sokkal óvatosabbak az irodák, nem kockáztatnak, a valós forgalomhoz igazítják a kauciót” – mondta lapunknak Molnár Judit, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége szóvivője és az OTP Travel ügyvezető igazgatója. Az OTP Travel például teljesen kiszáll a piacról, igaz már 2013-ban sem voltak aktívak, de még 480 millió forintos kaucióval rendelkeztek. A biztosíték összegéből kell fedezni az utazás megkezdése után hoppon maradt utasok, valamint a kényszerű kint tartózkodás költségeit. A fennmaradó összegből pedig kártalanítják az egyéb jogosultakat.

A nem chartereztető utazásszervezőknél 12 százalék a biztosíték, itt még alaposan változhat a sorrend, hiszen az MKEH listáján még nincs adat a Tensi, a Vista és a Weco kauciójáról. A Fehérvár Travel első helye azonban vélhetően nem forog veszélyben, ugyanis vagyoni biztosítéka 564 millió forintról 636 millió forintra nőtt. Jelenleg az OTP Travel a második 282 millió forinttal, míg a harmadik a Haris 120 millió forinttal. Hátrébb szorul viszont a Pegazus-Sport, hiszen 190 millióról 100 millió forintra vette vissza a letétet. Még 2010-ben 18 milliárd forint volt az összesített biztosíték, 2011-re történt egy hárommilliárd forintos csökkenés, azóta állandósult a 15 milliárd forintos szint. Ezt a Best Reisen csődje miatt 2014-ben már vélhetően nem fogja elérni a piac.

Ömlenek a szilveszteri ajánlatok

Az utazási irodák és szállodák kínálatai között már felbukkantak a szilveszteri ajánlatok. Egy prágai 4 napos út például 60 ezer forintba kerül, Párizs 90 ezer, London 100 ezer, Lisszabon 120 ezer forintba fejenként. Persze itthon is lehet maradni. „Ebben az időszakban egyértelműen a fürdővárosoké a főszerep, az év végén belföldön kikapcsolódni, pihenni vágyók szívesen látogatják a termálvízzel rendelkező településeket, tavaly például Hajdúszoboszló volt a legnépszerűbb célpont. Már 2012-ben is megfigyelhető volt, hogy egyre népszerűbbek a kisebb vendégházak és panziók a karácsonyi és szilveszteri időszakban” – mondta lapunknak Szigetvári József, a Szallas.hu ügyvezetője.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;