Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Április 18. 07:06, szombat | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Újabb rekord született a magyarországi napenergia-termelésben

Újabb rekord született a magyarországi napenergia-termelésben

A hazai áramtermelés 22 százalékát, az importtal együttvéve pedig az országos villamosenergia-felhasználás 19,6 százalékát biztosították napenergia-termelők csütörtökön a déli csúcsidőszakban,

a 942,8 megawattos napenergia-termelési csúcs újabb rekordnak számít a magyarországi villamos energia piacon - közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. pénteken az MTI-vel.

A csúcsot a 12 óra 15 perc körüli negyedórában állították fel a magyarországi fotovoltaikus erőművek.

A közlemény szerint a csütörtöki teljes napi bruttó hazai termeléshez képest a napenergia részesedése 8,3, a napi teljes villamosenergia-felhasználáshoz képest 6,7 százalékos volt. Csak a világos órákat figyelembe véve jóval magasabb az arány, a bruttó hazai termeléshez képest 13,4, a teljes villamosenergia-felhasználáshoz képest pedig 11 százalékos.

A Mavir felhívta a figyelmet, hogy a nem háztartási méretű, vagyis az 50 megawattnál nagyobb teljesítményű naperőművek együttes kapacitása elérte az 1016 megawattot, ami a magyarországi rendszer teljes bruttó teljesítőképességének 10,77 százaléka, és várhatóan ez az arány tovább nő. A növekedés a háztartási napenergia-hasznosításban is jellemző, a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal adatai szerint ezeknek a kiserőműveknek az összteljesítménye eléri a 460,77 megawattot.

A rendszerirányító szakértői szerint folyamatos napos idő esetén jó esély van arra, hogy a déli órákban újabb rekordok születhetnek. A fotovoltaikus termelés tavasszal és ősszel a leghatékonyabb, mert nyáron, ha túlmelegszenek a panelek, kevesebbet termelnek és alacsonyabb a hatásfokuk.

A Mavir közleményében kiemelte azt is, hogy a koronavírus miatt kialakult rendkívüli pandémiás helyzetben is garantálja Magyarország biztonságos villamosenergia-ellátását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára