Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Március 28. 07:33, szerda | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

Vádat emeltek a mexikói Sinaloa kábítószerkartell egyik drogbárója ellen

Vádat emeltek a mexikói Sinaloa kábítószerkartell egyik drogbárója ellen

Az amerikai hatóságok New Yorkban vádat emeltek a mexikói Sinaloa kábítószerkartell egyik vezetője, Francisco Quiroz-Zamora ellen.

A vádemelés már korábban megtörtént, de csak kedden jelentették be. A 41 éves drogbárót azzal vádolják, hogy több mint húsz kilogramm fentanilt juttatott New Yorkba. A fentanil opiát tartalmú, erősen kábító hatású fájdalomcsillapító, amelyet a szakemberek a morfiumnál ötvenszer erősebb hatású gyógyszerként tartanak számon.

Quiroz-Zamora, akit Daginak becéznek, annak a nagy hatalmú Sinaloa kartellnak a tagja, amelyet 2017-ben történt letartóztatása előtt Joaquin Guzmán, becenevén a Köpcös irányított. Guzmánt Mexikó kiadta az Egyesült Államoknak, és jelenleg perére vár egy amerikai börtönben.

Francisco Quiroz-Zamorát 2017 novemberében tartóztatták le New Yorkban, ahová azért érkezett, hogy átvegye kliensétől a fél évvel korábban két fentanil-szállítmányért - kilogrammonként 45-50 ezer dolláros - kialkudott összeget. A vélt kliens azonban a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egyik fedett munkatársa volt. Az amerikai hatóságok nemcsak Quiroz-Zamora, hanem öt társa ellen is vádat emeltek.

Az Egyesült Államokban az ellenőrzések szigorodásával egyre több fentanilt koboznak el. A fájdalomcsillapító az egyik olyan opiát tartalmú gyógyszer, amelynek túladagolásában egyre többen halnak meg. Az AP amerikai hírügynökség hétfőn hozta nyilvánosságra, hogy például a 2016-ban 57 évesen elhunyt énekes-zeneszerző, Prince szervezetében is rendkívül nagy mennyiségű fentanilt találtak, s ez okozta a halálát.

A szintetikus úton előállított kábítószerből tavaly 2016 és 2017 között egyedül New Yorkban a korábbinál tízszer nagyobb mennyiséget, 304 kilogrammot foglaltak le. A New York-i polgármesteri hivatal adatai szerint 2017-ben több mint 1400 ember halálát okozta fentanil-túladagolás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 04. 19:00, szombat | Külföld

38 éve robbant fel a csernobili atomerőmű

Az Ukrajnában zajló háború nukleáris létesítményeket veszélyeztet.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez