Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Augusztus 27. 09:00, kedd | PR
Forrás: Infogyőr

Vidd be a konyhádba az ősz ízeit!

Vidd be a konyhádba az ősz ízeit!

Nem tudjuk ti, hogy vagytok vele, de ha őszinték akarunk lenni, mi már nagyon vártuk, hogy beköszöntsön az ősz.

Az új évszakkal együtt pedig jöjjön a cékla, a körte, a sütőtök és a többi tipikusan őszi csemege időszaka, amikor is nemcsak a természet telik meg színpompás árnyalatokkal, hanem a tányérunkra is egyre színesebb ételek kerülnek.

Almás-répás céklasaláta
A legősziesebb saláta mind közül, hiszen ebből a kombinációból két fő alapanyag is (az alma és a cékla) ősszel a legzamatosabb. Ráadásul telis tele van értékes vitaminokkal és remek immunerősítő is. Ha pedig ez nem lenne elég, fogyókúrázók is esküsznek rá… Mi kell hozzá?
25 dkg cékla, 2 db alma, 1 db répa, 1 db citrom, 1 evőkanál méz, 1 csipet só. A nyers céklát és a répát hámozd meg, mosd meg alaposan, majd az almával együtt nagyobb lyukú reszelőn reszeld le. Keverd össze a citrom frissen facsart levével, a mézzel és a csipet sóval. Jól forgasd össze. Ha van lehetőséged, pihentesd egy-két órán keresztül a hűtőben, hogy az ízek jól összeérjenek. Tálaláskor megszórhatod a céklasalátát napraforgómaggal vagy kis darabokra vágott dióval, aprított petrezselyemmel. Eheted önmagában, de húsok mellé is kiváló köret.

Currys körtekrémleves
Hogy hogyan passzol össze a curry és a körte? Mutatjuk is! A recepthez kelleni fog:
1 ek. vaj, 2 tk. curry, 1 tk. szerecsendió, 1 tk. gyömbér, 5 ek. cukor, csipet só, 3 dl tejföl, 3 vilmoskörte. A vajat olvaszd meg, majd a curryt pirítsd meg egy picit. A körték magházát távolítsd el, majd kockázd fel a gyümölcsöt. Dobd rá a currys vajra, alaposan forgasd át a körte kockákat, majd mehet rá a mazsola. Engedd fel vízzel, ízesítsd, majd addig főzd, ameddig a körte megpuhul. Készíts egy kis tejfölös habarást majd langyosan tálald.

Sütőtökös rizottó
Egy jó rizottóval bármikor nagyot lehet villantani, ráadásul, ha este hulla fáradtan érsz haza a munkából, és kopog a szemed az éhségtől, ez lesz az, ami megment majd. Alig egy óra alatt kész lehetsz vele, a sütőtököt pedig akár előre is megsütheted, így időt nyerhetsz ezzel is. Kell hozzá: 70 dkg sütőtök (héj és magok nélkül), 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, 3 ek olívaolaj, 30 dkg gömbölyű szemű rizs, 1 l zöldségleves-alaplé, 1 dl fehérbor, 3-4 dkg vaj, 5 dkg parmezán reszelve, szerecsendió, bors. A hagymát és a fokhagymát vágd apróra, majd olivaolajon párold egy picit. A tök felét tedd sós vízbe főni, míg puha nem lesz, ezután pépesítsd botmixerrel. Add hozzá a rizset és a maradék tököt, majd párold, mindeközben az alaplét forrald fel. A sütőtökös rizst öntsd fel fehérborral és hagyd szinte teljesen lefőni. Ezután a keverékre annyi forró alaplét önts, amennyi éppen ellepi, majd gyakran megkevergesd. Az elfőtt lét apránként mindaddig pótold, amíg a rizs al dente puhul. Szükség esetén – ha az alaplé már elfogyott – forró vizet adhatsz hozzá, hogy a rizottó állaga kellően lágy legyen. Végül a rizottót a vajjal, a parmezánnal és a tökpürével keverd krémesre, ízesítsd borssal még, sóval és szerecsendióval.

Fahéjas-szőlős pite
Pite és szőlő együtt? Ezt tuti kifogod próbálni, főleg ha édesszájú vagy! Kelleni fog hozzá:25 dkg margarin, 25 dkg porcukor, 20 dkg szőlőmagliszt, 20 dkg búzaliszt, 6 tojás, 2 dl tej, 1 teáskanál szódabikarbóna, 2 marék mazsola, 35 dkg szőlő, 1 citrom, fahéj, 3 evőkanál nádcukor (vagy kristálycukor). A margarint a porcukorral keverd habosra és egyesével add hozzá a tojásokat. Facsard bele a citrom levét és reszelj bele egy kicsit a héjából is, majd a lisztet és a szódabikarbónát szitáld össze, add hozzá a masszához, majd ha elég sűrű, adagold a tejet is és a fahéjat. Miközben simára kevered, mehet bele a mazsola. Ha megvan a massza, öntsd sütőpapírral bélelt tepsibe, és tegyél rá félbevágott szőlőszemeket, Hintsd meg egy kis cukorral, majd süsd készre előmelegített sütőben.

Címkék: ősz, recept

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 27. 14:33, szerda | PR

Az állítható magasságú íróasztal: kulcsod a tökéletes ergonómiához

Megvetted már a legkényelmesebb irodaszéket, de még mindig gyakran fáj a hátad? Lehet, hogy itt az ideje átgondolnod azt is, hogy milyen íróasztalhoz ülsz le minden egyes nap.

2024. Március 12. 10:01, kedd | PR

Hogyan legyünk produktívak

Bevált stratégiák