Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Szeptember 25. 14:27, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Vízgőz nyomát fedezték fel egy Neptunusz-méretű exobolygón

Vízgőz nyomát fedezték fel egy Neptunusz-méretű exobolygón

Vízgőz nyomát fedezték fel egy Neptunusz-méretű exobolygó felső légkörében amerikai tudósok. Ez a legkisebb, Naprendszeren túli planéta, ahol eddig vízre utaló nyomokra bukkantak.

agy tömegű, Jupiter-méretű óriások légkörének elemeit vizsgálták már, a kisebbekét nehezebb észlelni. A Nature tudományos folyóirat csütörtökön megjelent számában közreadott tanulmány leírja, hogy a Földtől 124 fényévre, a Hattyú csillagkép egy csillaga körül keringő HAT-P-11b jelű bolygó légkörében víz nyomát fedezték fel - idézte a Live Science tudományos-ismeretterjesztő portál.
"Az exobolygók vízmolekuláit közvetlenül megfigyelhetjük, és azt várjuk ilyenkor, hogy az adott hőmérsékleten a légkör felső részében fordulnak elő. Ha megtaláljuk, az egyrészt alátámasztja az elméletünket, másrészt megmutatja a megfigyelhető spektrum terjedelmét" - mondta Jonathan Fraine csillagász, a kutatás vezetője, a Marylandi Egyetemről.
Ahogy egy bolygó elhalad napja és a Föld között, eltakarja a csillag fényét, ez teszi lehetővé az exobolygók légkörének vizsgálatát. "A planéta atmoszféráján áthatoló fény spektrumának megfigyelésével a csillagászok meg tudják határozni a bolygó légkörének kémiai összetevőit" - mondta Jonathan Fraine, a Marylandi Egyetem
csillagásza, a kutatás vezetője.
A tanulmány szerint HAT-P-11b légkörének 90 százaléka hidrogén, benne vízgőznyomok. A Neptunusz-méretű bolygó ötnaponta kerüli meg napját, amelytől csak 150 millió kilométerre, a Föld-Nap távolság egyhuszadára kering. Hőmérséklete ezért magasabb, mint a Naprendszer gázóriásaié, eléri az izzó 615 Celsius-fokot.
Négy másik exobolygó légkörét is tanulmányozták, ám az eredmények csalódást okoztak, a jeleket ismerős jelenség: felhők nyelték el. A HAT-P-11b különbözik tőlük, nem takarták el felhők a kutatók űrtávcsövei, a Hubble és a Spitzer elől, így két áthaladás alkalmával is észlelni tudták csillaga halványodó fényét.
Miután megfigyelték, hogy a hidrogén és az oxigén hogyan nyeli el a csillagfény adott hullámhosszát, arra a következtetésre jutottak, hogy magasan a bolygó felső légkörében vízgőz található.
"Szerencsések voltunk, hogy tiszta égboltot találtunk felette, bár a felszínéhez közelebbi légrétegekben lehetnek még felhők" - hangsúlyozta Fraine.
A HAT-P-11b mintegy négyszer akkora, mint a Föld mérete, tömege azonban 26-szor nagyobb.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során