Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Blog | Adóguru

2016. November 01. 11:50, kedd

Akkor most hogy is van ez az orvoshoz járás ha Ausztriában dolgozom?

Akkor most hogy is van ez az orvoshoz járás ha Ausztriában dolgozom?

A magyar egészségügyi hatóságnak mindenképpen be kell jelenteni ha külföldre megyek dolgozni. Különben nem tudják, hogy hol vagyok és keresik rajtam a magyar egészségügyi járulék befizetésének elmulasztását. Mindezt ki keresi rajtam? Természetesen a NAV.


A bejelentésnek több módja van:
1. Mielőtt ki megyek dolgozni az egészségbiztosítási pénztárban személyesen bejelentem.
2. Ha már kinn vagyok és az előző lehetőséget elmulasztottam akkor a külföldi EU hatósággal kell igazoltatnom, hogy ott vagyok biztosítva.
Erre szolgál az E106-s nyomtatvány.

Ha ezeket hosszú ideig nem tettem meg akkor a külföldön eltöltött munkaviszonyomat E104-s nyomtatvány lekérésével igazolhatom. (Különösen fontos ez akkor ha már a NAV követeli rajtam, hogy fizessek, vagy bizonyítsak!)

Akik külföldön nem állandó lakcímmel vannak bejelentkezve, “csak” Nebenwohnsitz-ük van azok az E106-os nyomtatvány megküldése után Magyarországon is teljes körű Eü ellátásban részesülnek.

Akiknek külföldön állandó lakcímük van (Hauptwohnsitz) azok Magyarországon csak un. sürgősségi ellátásban részesülhetnek. Minden egyéb egészségügyi ellátást abban az országban kapnak meg, ahol dolgoznak.

Akinek az orvosnál zöld a lámpája annak rendben van a biztosítása, akinek piros a lámpája az sürgősen intézze az E106-os nyomtatványt. Akinek kék a lámpája, annak csak sürgősségi ellátás jár. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy Magyarországon az orvosok nem látják el, de előfordulhat, hogy ki kell fizetni az ellátást melyet a külföldi biztosítónál meg lehet téríttetni.

Más a helyzet az előre tervezett komolyabb jellegű beavatkozásnál, (pl: lézeres szemműtétek, fogimplantátum beültetése, és egyéb beavatkozások..) ha ezeket Magyarországon akarjuk elvégeztetni és azt akarjuk, hogy a külföldi biztosító ezt kifizesse akkor ezt előre egyeztetni kell a külföldi biztosítóval.

AG.

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2018. Március 25. 07:47, vasárnap | Adóguru

Hogyan adóznak a betegápolók Ausztriában?

Mire kell figyelnem egyéni vállalkozóként Ausztriában? Mit ellenőrizzünk le, ha közvetítő cég foglalkoztat minket? Hogyan kezdjük az ügyintézést? Mire kell figyelni, ha az ápolási tevékenységünk szünetel?

2018. Február 24. 09:39, szombat | Adóguru

Miért kell mindkét országban adóbevallást benyújtani, ha Ausztriában dolgozom?

Ausztria Adó-visszatérítés menete

2018. Január 26. 15:25, péntek | Adóguru

Mi várható osztrák családi pótlék ügyben?

2016 március óta van terítéken, hogy Ausztria csökkenteni kívánja a külföldi állampolgároknak járó szociális ellátások mértékét.