Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Blog | Adóguru

2016. Július 27. 18:19, szerda

Elfogadják Ausztriában a Magyar táppénzes papírt?

Elfogadják Ausztriában a Magyar táppénzes papírt?

Mit kell tennem ha Magyarországon az orvos táppénzre vesz és Ausztriában dolgozom? Elfogadják Ausztriában a magyar táppénzes papírt? Mikor, kinek, hova, és hogyan kell elküldenem?

Irodánkat az elmúlt időszakban többen kerestétek fel ezekkel a kérdésekkel.Összeállítottuk számotokra a legfontosabb teendőket arra vonatkozólag, hogy mit kell tennetek táppénzt esetén.

A betegállomány esetén a tényt azonnal ( a legközelebbi munkanapon ) írásban kell jelenteni a munkáltatónak. Tájékoztatni kell arról, hogy mi történik és várhatóan meddig tart a betegállomány ideje.

Ugyan ebben az időpontban az illetékes osztrák egészségbiztosítási pénztárnak (Gebietskrankenkasse) meg kell küldeni a táppénzes papír fénymásolatát, postai úton, vagy e-mailben. A magyar táppénzes papírok elküldése a Krankenkasse -hoz olyan módon is lehetséges, hogy a Megyei Egészségbiztosítási Pénztárba be kell menni és ők továbbítják a Krankenkasse -nak a táppénzes papírt.

A Krankaenkasse -nak jogában áll a betegállományban lévőt felszólítani arra, hogy jelenjen meg és mutassa be a betegségét alátámasztó iratokat, leleteket és táppénzes papírokat. Ezen időponton feltétlenül meg kell jelenni (kivéve, ha valaki egészségügyi okból ezt nem tudja megtenni, de ezt is orvosilag igazolni kell).

Célszerű a táppénzes papírokat és a leleteket német nyelvre lefordítani, mert Ausztriában ez a hivatalos nyelv.

Amennyiben nem jelentjük időben a betegségünk okát, vagy nem adjuk le az orvosi igazolást akkor a mulasztás időtartamára elvesztjük a betegség idejére járó keresetre való jogosultságát!

AG.

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2018. Március 25. 07:47, vasárnap | Adóguru

Hogyan adóznak a betegápolók Ausztriában?

Mire kell figyelnem egyéni vállalkozóként Ausztriában? Mit ellenőrizzünk le, ha közvetítő cég foglalkoztat minket? Hogyan kezdjük az ügyintézést? Mire kell figyelni, ha az ápolási tevékenységünk szünetel?

2018. Február 24. 09:39, szombat | Adóguru

Miért kell mindkét országban adóbevallást benyújtani, ha Ausztriában dolgozom?

Ausztria Adó-visszatérítés menete

2018. Január 26. 15:25, péntek | Adóguru

Mi várható osztrák családi pótlék ügyben?

2016 március óta van terítéken, hogy Ausztria csökkenteni kívánja a külföldi állampolgároknak járó szociális ellátások mértékét.