Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

71 lakástűz az első negyedévben

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.

2024 első negyedévében összesen 71 alkalommal riasztották égő lakóépülethez a tűzoltókat Győr-Moson-Sopron vármegyében. Ezekben a tüzekben szerencsére senki sem vesztette életét, 7-en viszont megsérültek.

Az év első három hónapjában keletkezett lakástüzek eloltásához összesen 53 órára és 182 tűzoltójárműre volt szüksége a tűzoltóegységeknek. Összesen 933 négyzetméternyi épített terület égett le.

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő, holott ezek az eszközök a tűz keletkezésekor azonnal jeleznek, és még van idő cselekedni. A legtöbb tűz a kéményből indult, ez az összes eset csaknem 24 százaléka. A tüzesetek 12 százalékában a konyhában, 8 százalékában a hálószobában, 9 százalékában pedig a nappaliban csaptak fel a lángok. A tűz legtöbbször elektromos problémára, a fűtés hibáira, nyílt láng használatára, illetve főzésre vagy dohányzásra vezethető vissza.

A legnagyobb tűzés egyben a leghosszabb beavatkozás is március 28-án, Kapuváron volt, ahol egy 120 négyzetméteres családi ház tetőszerkezete és a hozzáépített melléképület teljes terjedelmében égett. A melléképületben parkoló autó is teljesen kiégett a tűzben, valamint 120 galamb is elpusztult. Az épületből két gázpalackot kivittek, az egyiket hőhatás érte, ezért a tűzoltók vízsugárral visszahűtötték, hogy ne robbanjon fel. A családi ház oltása utómunkálatokkal együtt csaknem 3 és fél órát vett igénybe.

A katasztrófavédelem 1 esetben indított tűzvizsgálati eljárást a tűz pontos keletkezési helyének, idejének és okának feltárása érdekében, 3 épületnél pedig gázpalackok nehezítették az oltást.

A lakástüzek megelőzése érdekében tanácsos a konyhába, hálószobába és a nappaliba füstérzékelőt szerelni a mennyezetre. Olyan füstérzékelők is beszerezhetőek, amelyek füst esetén nemcsak hangosan sípolnak, hanem jelzést is küldenek az okostelefonra. Ez praktikus megoldás lehet idős, egyedül élő hozzátartozóink védelmére.

Az első negyedévben szén-monoxid miatt 28 alkalommal riasztották a tűzoltókat. 11 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést, azonban szerencsére senki nem halt meg vármegyénkben szén-monoxid miatt. Akkor keletkezik szén-monoxid, ha zárt térben nyílt láng ég, és nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Az ilyen helyiségekben állandó és automatikus szellőzésre van szükség, az ablakokba légbevezetőt kell szerelni, nem elegendő időnként szellőztetni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 16:00, szerda | Helyi

Vitnyéden is összeszedték a szemetet

Te Szedd!

2024. Május 01. 13:00, szerda | Helyi

Lomtalanítás Rábatamásiban

Hulladékot csak rábatamási lakcímmel rendelkező személy adhat le.

2024. Május 01. 09:00, szerda | Helyi

Május egytől új nyitvatartással látogathatók a nemzeti park bemutatóhelyei

Lászlómajor Bemutató Majorság és az öntésmajori Hanság Élővilága Kiállítás.

2024. Április 30. 16:00, kedd | Helyi

Útlezárás és parkolási korlátozás Csornán a majális miatt

Felhívás