Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2015. Február 13. 09:51, péntek | Helyi
Forrás: saját forrás

A hozzáértés nem számít, csak a megbízhatóság

A hozzáértés nem számít, csak a megbízhatóság

Háncs képviselő kikotyogta, amit a FIDESZ mindig tagad.

Tanulságos ülést tartott tegnap Csorna Város Önkormányzatának Képviselő-testülete. Tán ilyen korán még soha nem fogadta el az önkormányzat költségvetését a testület. A törvények szerint tegnap még csak a költségvetés benyújtásának határideje járt le, de estére már elfogadott költségvetéssel rendelkezett a város.

Az előterjesztés és a polgármesteri szóbeli kiegészítés is arra hívta fel a figyelmet, hogy kiemelkedően magas, 20% a fejlesztések aránya a költségvetésben. Ez a kötvényből származó rendkívüli pénzmaradvány, és az útépítés miatti átmeneti iparűzési adó növekedés miatt van. Az elkerülő út építői csaknem 140 millió forint plusz iparűzési adót fizetnek a városnak. Igaz, hogy emiatt csökkent az állami támogatás mértéke, de az egyenleg így is plusz 100 milliós.

Dani Richárd hozzászólásában felesleges kiadásnak minősítette a városházára tervezett beléptető rendszer 5 milliós, és a képviselőknek vásárolt laptopok majd 3 és fél milliós kiadását. Azt javasolta, hogy ezt a két összeget inkább költsék a hivatal informatikai fejlesztésére, mert a dolgozók öreg, elavult számítógépeken és hálózaton intézik az állampolgárok ügyeit. Kiemelte, hogy az Európai Unió várható pályázatait leginkább arra kellene fordítani, hogy újragondolja a város a városközpont funkcióját és arculatát. Az elkerülő utak átadása után kiürül a város, a forgalom helyét a lakosság vegye át.

A Dr Bónáné Dr Németh Katalin polgármester viszontválaszában egyetértett az új városközpont fejlesztésével, remélte, hogy lesznek ilyen pályázati források, de ahhoz az ötlet kevés, tervek és kidolgozott projektek kellenek. Erre akarják költeni a tervezésre, projekt kidolgozásra szánt pénzt. Elismerte, hogy a hivatal informatikai hálózata siralmas állapotban van, de ragaszkodott a beléptető rendszerhez, és közölte, hogy a képviselőknek a laptopokat már meg is vásárolták.

Németh Dóra jegyző azzal indokolta a beléptető rendszer szükségességét, hogy ez egyben a hivatali dolgozók munkaidő nyilvántartásának feladatait is el fogja látni.

Horváth János Zoltánné hozzászólásában kiemelte, hogy a városnak régi adósságai vannak az idős emberek felé. Mivel úgyis alig maradt feladata az önkormányzatnak, többet kellene foglalkoznia az idősgondozással. Javasolta, hogy pályázati pénzből hozzon létre az önkormányzat bentlakásos idősotthont. Felhívta a figyelmet, hogy a városban nincs használható nyilvános WC, ennek kialakítását fontosnak tartja. Sajnálta, hogy az önkormányzatnak egy értelmetlenül kezdeményezett bírósági per miatt 105 millió forintot kell a Rekultívnak kifizetnie egy olyan vagyonért (szeméttelep tulajdonrész) amiből haszna sosem lesz, csak további hatalmas kiadásai.

A polgármester viszontválaszában egyetértett az bentlakásos idősek háza javaslatával, ez is szerepel a fejlesztési tervekben, és elismerte a nyilvános WC szükségességét is. A Rekultívnak fizetendő 105 millió forint kapcsán elmondta, hogy ezt a jelenlegi testület örökölte, köze nincs hozzá, de bírósági ítélet kötelezi a fizetésre.

Háncs Károly szerint tényleg megérne egy beszélgetést, hogy miért kell most 105 milliót kifizetni. Szerinte a bíróság egy olyan 2002-ben kötött szerződést mondott semmisnek, ami testületi határozat nélkül született meg. (Ez a kijelentés nem igaz, a szerződés testületi döntéssel született meg 2002-ben)

A testület 9 igen szavazattal 2 ellenszavazat mellett fogadta el a költségvetést.

Későbbi napirendje során a testület megválasztotta a Vilmos Park Kft ügyvezetőjét és Felügyelő Bizottságát. Dani Richárd képviselő javasolta, hogy a Felügyelő Bizottságba válassza meg a testület Horváth János Zoltánnét is, aki hosszú ideig gondozta közmegelégedésre a város parkjait. A cég most veszi át a parkondozási feladatokat, szükség lehet a tapasztalatára, hozzáértésére. Plusz pénzbe nem kerül, hiszen nem kapnak tiszteletdíjat a tagok.

Háncs Károly erre azt reagálta, hogy ők csak olyan személyt jelölnek és támogatnak, akiben megbíznak, akire hosszú távon számíthatnak.

Horváth János Zoltánné kikérte magának, hogy képviselőtársa megbízhatatlannak minősítette.

- Nekem van önérzetem, önbecsülésem, Háncs Károly kijelentése mélyen megsértett, ezért nem vállalom a jelöltséget.- mondta a képviselő asszony, mikor egy későbbi napiren során a kitüntetés előkészítő bizottságba javasolták.

Dani Richárd elmondta, ez az ülés is bebizonyította, hogy az ellenzéki képviselők elől elzárják az információkat, az ellenőrzés lehetőségeit, egyetlen olyan testületbe sem választják be őket, ahol rálátnának a város vagyonának intézésére, a városüzemeltetés feladataira.

A testület egyhangú szavazással választotta meg a Vilmos Park Kft ügyvezetőjének Kiss Gábort. A Felügyelő Bizottság tagjai: Szőllősiné Kocsis Zsuzsanna, Dr Dávid József és Kiss Ottó 9 igen szavazattal 2 ellenében.

A testületi ülés további napirendjeire még visszatérünk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 16:00, péntek | Helyi

NAV-Mobil: ellenőrizze egyszerűen adószámláját!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mobilappjában pillanatok alatt ellenőrizheti adószámláját, azaz, hogy van-e tartozása, esetleg túlfizetése a NAV-nál.

2024. Május 03. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Május 03. 09:00, péntek | Helyi

Több vonalon is vonatpótló buszok járnak hétfőtől

Indulás előtt tájékozódjon!

2024. Május 02. 16:00, csütörtök | Helyi

Rábatamási határában teljesítette apja végakaratát az egykori amerikai katona lánya

Mi történt a világháborúban az amerikai bombázóval Rábatamási fölött?