Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2015. Február 15. 16:42, vasárnap | Helyi
Forrás: Papp József

Mi a véleménye a vasárnapi bolt bezárásokról?

Mi a véleménye a vasárnapi bolt bezárásokról?

Közvélemény-kutatást tartottak Csornán is.

A mai nap folyamán országszerte 164 helyszínen kérdezte az MSZP a társadalom véleményét a legtöbb üzlet március 15-től életbe lépő vasárnapi zárva tartásáról.

- Miközben a kormány kommunikációja másról sem szól, mint hogy az állampolgárok szabadságát tiszteletben tartó kormány kíván lenni, az elmúlt öt évben folyamatosan a szabadság korlátozását lehetett megélni - mondta budapesti sajtótájékoztatóján Tóbiás József az MSZP elnöke, azt hangoztatva: vissza kell szerezni a választás szabadságát az állampolgároknak.

Tóbiás József elmondta, közvélemény-kutatásuk eredményével hétfőn, a parlament tavaszi ülésszakának első ülésén szembesítik Orbán Viktor miniszterelnököt.

Ma délelőtt Csornán mi is megkérdeztük az emberek véleményét. Bár sokan siettek, volt aki a vasárnapi ebédhez vásárolt még, de a megszólítottak túlnyomó többsége válaszolt a kérdéseinkre. Magunk is meglepődtünk, hogy alig több mint másfél óra alatt 145 ember véleményét rögzítettük, amiket feldolgoztunk, és eljuttattunk azoknak, akik országosan összesítik a válaszokat.

Lássunk néhány számot! A 145 válaszoló 17 településról érkezett, természetesen a nagy többség (103 fő) csornai volt, 7 településről érkezett több válaszadó (2-6 fő) és 9 településről 1-1 fő. 74 nő és 71 férfi válaszolt a kérdéseinkre, koruk megoszlása alapján 52 fő 35 év alatti, 70 fő 35-60 év közötti és 23 fő 60 év feletti.

A megkérdezettek közül 77 fő modta azt, hogy minden vasárnap vásárol, 40 fő havi 1-2 alkalommal, 28-an még ritkábban. Közülük 95-en nyilatkoztak úgy, hogy kellemetlenséget okoz nekik a vasárnapi zárva tartás március 15 után, 50-en azt mondták, ez nekik nem probléma. 103-an választolták, hogy szeretnének ezután is vásárolni vasárnap, 42 válaszadónak ez nem volt fontos.

Bár a boltbezárások indokaként több választ is megjelölhettek, a végeredmény elég egyértelmű. 15-en gondolták úgy, hogy azért záratja be a kormány vasárnap a boltokat, hogy az emberek inkább templomba menjenek. 52 válaszadó hitte el a kormánynak, hogy őszintén aggódik a boltokban dolgozókért, és nem akarja, hogy vasárnap is dolgozzanak. 85 válaszadónak viszont az volt a véleménye, hogy a kormány el akarja lehetetleníteni ezeket a boltokat, hogy a haverjai üzletei jobban menjenek. Több válaszoló vaskosabb véleményt is megfogalmazott, amiknek az idézésétól most eltekintek.

Kifejezetten jó érzés volt az emberek nyíltsága, készségessége, nagyon kevesen tagadták meg a válaszadást. A mai délelőtt tapasztalata egyértelmű, a nagy többség elutasítja a boltok vasárnapi bezárását. Kíváncsian várjuk az országos összesítést, mennyire átlagos, vagy attól eltérő a rábaköziek véleménye.

Papp József MSZP Rábaközi Szervezet elnök

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 16:00, péntek | Helyi

NAV-Mobil: ellenőrizze egyszerűen adószámláját!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mobilappjában pillanatok alatt ellenőrizheti adószámláját, azaz, hogy van-e tartozása, esetleg túlfizetése a NAV-nál.

2024. Május 03. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Május 03. 09:00, péntek | Helyi

Több vonalon is vonatpótló buszok járnak hétfőtől

Indulás előtt tájékozódjon!

2024. Május 02. 16:00, csütörtök | Helyi

Rábatamási határában teljesítette apja végakaratát az egykori amerikai katona lánya

Mi történt a világháborúban az amerikai bombázóval Rábatamási fölött?