Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Február 24. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Tizenkilenc új bíborosa van a katolikus egyháznak

Tizenkilenc új bíborosa van a katolikus egyháznak

XVI. Benedek nyugalmazott pápa is részt vett a Szent Péter-bazilikában szombaton bemutatott szertartáson, amelyen Ferenc pápa 19 papot emelt bíborosi rangra. Ez volt az első alkalom, hogy az egyházfő és a nyugalmazott pápa egyszerre volt jelen egy szertartáson a bazilikában.

Első nyilvános konzisztóriumán Ferenc pápa átölelte az első sorban, a bíborosok között ülő elődjét. A találkozást a bíborosok és a hívők tapsa kísérte. A szertartás végén Ferenc pápa ismét XVI. Benedekhez ment és kezet fogott vele. A nyugalmazott pápa az utódjával szembeni tisztelete jeleként levette a fejét fedő fehér színű kerek papi sapkát.

A 19 új bíboros egymás után vette át Ferenc pápától a bíborosi süveget és gyűrűt. A pápa címtemplomukat is kijelölte. Az egyik, kerekesszékben ülő bíboroshoz Ferenc pápa ment oda. Nem volt jelen a bíborossá lett 98 éves Loris Capovilla, XXIII. János pápa egykori személyi titkára.

'Az egyháznak szüksége van a bátorságotokra főleg most, amikor a világ számos országában fájdalom és szenvedés van' - mondta a bíborosoknak Ferenc pápa. Külön szólt a diszkriminációtól, üldözéstől és háborútól szenvedő keresztényekről.

Az új kardinálisok között 16 nyolcvan évnél fiatalabb pápaválasztó bíboros van, aki Ferenc pápa esetleges utódválasztásán is részt vehetne. Kilencen közülük a világ déli szegényebb térségeit képviselik. A bíborosi testület tagja lett Chibly Lanlois, Haiti-szigetének első bíborosa, Andrew Jom Szu-Dzsung, a dél-koreai Szöul érseke, Marco Aurelio Poli, Buenos Aires érseke, aki a pápává választott Jorge Mario Bergoglio helyét vette át és Pietro Parolin szentszéki államtitkár is. Parolin a pápához intézett beszédében úgy fogalmazott, hogy a bíborosok készek követni a Ferenc pápa által kijelölt pasztorációs-missziós utat mivel az egyházban a 'dolgokat nem lehet úgy hagyni, ahogyan vannak'.

Az új tagokkal a bíborosi testület létszáma 218-ra emelkedett. Közülük 122-en pápaválasztó bíborosok. A pápaválasztók száma azonban csökkenni fog, mivel március végéig hat bíboros lépi túl a nyolcvanéves korhatárt, tehát 116-ra csökken a pápaválasztó karcinálisok száma.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 04. 19:00, szombat | Külföld

38 éve robbant fel a csernobili atomerőmű

Az Ukrajnában zajló háború nukleáris létesítményeket veszélyeztet.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez