Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Február 20. 12:28, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Ukrán válság - Ellenzéki tüntetők a kijevi kormánynegyedet ostromolják - evakuálások, halottak

Ukrán válság - Ellenzéki tüntetők a kijevi kormánynegyedet ostromolják - evakuálások, halottak

A kijevi radikális ellenzéki tüntetők ostromot indítottak csütörtökön a kormánynegyed ellen, miután a belügyi egységek újabb támadásba lendültek a Majdan, azaz a Függetlenség tere ellen.

Az MTI fotóriportere a helyszínen tizenkét holttestet látott lepedővel letakarva. Az UNIAN ukrán hírügynökség azt közölte, hogy legalább heten haltak meg, közülük hatnál nyaki lövés látható. Ez a tüntetők szerint arra utal, hogy rendőrségi orvlövészek végeztek velük.
Az ukrán elnöki hivatal közleménye szerint ugyanakkor rendőrök tucatjai vesztették életüket vagy sebesültek meg az ellenzéki tüntetők és a rendfenntartók kijevi összecsapásaiban. A közlemény a tüntetőkre hárította a felelősséget a vérontásért.
A miniszterelnöki hivatal egyik illetékese szerint közben megkezdték a miniszterelnöki hivatal, a parlament és a Kijev szálloda kiürítését azután, hogy a tüntetők benyomultak a kormánynegyedbe az Insztitutszka utca irányából, ahol jelenleg is heves harcok folynak. A tüntetők elfoglalták a Majdan és az Insztitutszka utca sarkán lévő Ukrajina szállodát is. A tüntetők önvédelmi egységeinek közlése szerint a hotel tetején három rendőrségi mesterlövész van.
A miniszterelnöki hivatal egyik illetékese szerint evakuálják továbbá a parlament közelében lévő Kijev szálloda vendégeit és dolgozóit is (ebben a szállodában laknak a vidéki parlamenti képviselők a plenáris ülések idején). Visszafoglalták a tüntetők az Ukrán Ház nevű kulturális központot is.
A belügyi egységek több tucatnyi tagja adta meg magát közben a tüntetőknek. Az Inter tévécsatorna értesülései szerint hetven rendőr esett a fogságukba.
Becslések szerint csütörtök délelőtt mintegy harminc ezren voltak a Függetlenség terén. A Majdan körül és a korábbi zavargások helyszínén, a kormánynegyedben lévő Hrusevszkij utcában hozzáláttak a barikádok újraépítéséhez.
Helyi médiajelentések szerint előző este a vezetés ultimátumban szólította fel a tüntetőket, hogy adják meg magukat. Miután nem kaptak választ, csütörtökön újra ostrom alá vették a Függetlenség terét, amelynek védői viszonttámadásba lendültek.
A kormányellenes tüntetők vezetői felszólították az ukrajnai parlamenti képviselőket, hogy helyi idő szerint délután három órakor gyűljenek össze a törvényhozásban a válság rendezésének szentelt rendkívüli ülésre.
Az Eszpreszo ukrajnai internetes tévé élőben közvetítette a tüntetők üzenetét, akik a kijevi központi téren lévő emelvényről kérték erre a honatyákat. Ígéretet tettek arra, hogy a tiltakozók nem fogják elfoglalni a törvényhozás épületét. Az ellenzéki szónokok felszólították a rohamrendőröket, hogy álljanak a nép oldalára. Arra figyelmeztették továbbá őket és a katonákat, hogy éles lőszer használata a tüntetők ellen emberiesség elleni elévülhetetlen bűncselekménynek minősül. Értésükre adták azt is, hogy az ukrán törvények ilyen esetben lehetővé teszik számukra a parancs megtagadását.
A korábbi hírekkel ellentétben mégsem törölték a három európai uniós, Laurent Fabius francia, Frank-Walter Steinmeier német és Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter, illetve Viktor Janukovics ukrán elnök csütörtökre tervezett kijevi találkozóját. A megbeszélésen jelen van Leonyid Kozsara ügyvezető ukrán külügyminiszter és Andrij Kljujev, az elnöki hivatal vezetője is - jelentette ki Anna German kormánypárti képviselő (Régiók Pártja), Janukuvics tanácsadója az Interfax Ukrajina hírügynökségnek. A francia külügyminisztérium annyit közölt, hogy a három uniós miniszter nem utazott el az ukrán fővárosból, és tárgyalnak Janukoviccsal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 04. 19:00, szombat | Külföld

38 éve robbant fel a csernobili atomerőmű

Az Ukrajnában zajló háború nukleáris létesítményeket veszélyeztet.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez